Majka ubojice: Bolje da su u onom lijesu njega nosili nego našeg velečasnog

...vratila sa pokopa don Mile Ivančića za čije su ubojstvo osumnjičen njezin 15-godišnji sin Mate te dvojica njegovih prijatelja iz srednje škole, A. Č. (16) i J.Š (17).

Majka u šoku

I dok je ponavljala da nije ni slutila što je njezin najstariji sin u petak oko 21 sat učinio, niti jednom nije izgovorila njegovo ime:

- On za mene ne postoji. Pa tu je večer došao kući, sjedio s nama za stolom, pričao o nekim običnim stvarima, jeo. Ja mu pomoći ne mogu. Ne daj Bože nikome. Nitko ne zna što odgaja - kaže Mirjana Dujmović.

Nije, dodaje, posumnjala da se dogodilo kakvo zlo. Još je manje, tvrdi, pokušala prikriti ga. Pitam ju je li znala da je Mate lanjskog prosinca ukrao župniku novce, kao što se to dosadašnjom istragom utvrdilo:

- Svi sad nešto znaju, a ja ne. Pa da sam znala da je ubio, da sam pokušala to skriti i uništavala dokaze, zar ne bi i mene zatvorili? Držali su me dva dana i na kraju rekli da idem kući. Takvu mi je, valjda, sudbinu Bog odredio. Ubiti se ne mogu, moram dalje, zbog ovo dvoje djece koje imam - rekla je.

Marijan Prša, predsjednik Mjesne zajednice Zavalje, sela nedaleko od Bihaća u kojem je 8. veljače u župnom stanu na svirep način ubijen don Ivančić kaže da ne vjeruje da je Mirjana Dujmović znala što je Mate učinio:

- Ne bi sutradan, u subotu, vodila svoju curicu od jedanaest godina da to vidi. Zato mislim da nije znala - objašnjava Prša.

Kad se don Mile Ivančić u petak oko 21 sat vratio od obitelji Majstorović, Zvonimira i Milke, kod kojih je došao tri sata ranije i ostao na večeri, Mate ga je s dvojicom prijatelje čekao u dvorištu crkve:

- Dečki su iz Bihaća, gdje su popili nekoliko piva, a ne znam jesu li i štogod drugo uzeli, došli pješice u selo. Kad je župnik stigao, Mate mu je pozvonio i rekao da treba ispričnicu za školu. Don Mile je otvorio i onda su sva trojica uletjela unutra i počela ga ubijati - priča Prša od kojeg doznajemo i da je nož oštrice duge 33 centimetra sa sobom ponio upravo Mate. Valjda prestravljeni onim što su učinili, jer od uboda nožem i udaraca kamenom svećenikove krvi bilo je posvuda - po zidu, na njemu, po podu - mladići su pobjegli, zaključavši za sobom vrata župnog stana. No, nisu tada mislili da će ostati praznih ruku. Naime, namjeravali su se kasnije vratiti natrag i uzeti novac po kojeg su i došli. No, vidio ih je Marko Šimić koji stanuje do župnog dvora. Mate se s njime pozdravio i mladići su odlučili da se neće vratiti. U džepu kaputa ubijenog svećenika ostalo je oko 350 maraka, ostatak novca bio je, valjda, na katu župnog stana. Mirjana Dujmović sad se više ne sjeća točno koliko je bilo sati kad se Mate vratio kući. Uglavnom, negdje iza 21. Oko 23 sata ona je uključila perilicu za rublje i oprala odjeću u kojoj je bila i ona što ju je Mate skinuo sa sebe:

- Ne, nisam primjetila da jena njoj bilo krvi - kaže.

Ako ju je i vidjela, Prša misli da joj i nije pridavala neku pažnju jer se, doznao je, Mate u posljednje vrijeme nekoliko puta vratio krvav iz škole zato što se potukao. - Kad smo se mi mještani nakon pronalaska župnikovog tijela u subotu iskupili ispred župnog dvora, s nama je bio i Mate. Ja sam rek'o da bih baš volio vid'it tog mudonju koji je to učinio i da bi' ga ja ubio. A Mate je na to kazao: "Baš je stvarno mudonja. I ja bi ga volio vidi't" - priča Prša.

Sumnjivo ponašanje

Čudno mu je, dodaje, da Matina obitelj nije primjetila da taj mladić ima novca toliko da može pušiti bijeli Marlboro, da ima bicikl od 500 maraka, iako njegovi roditelji ne rade: - Otac mu Nikola povremeno odveze kakvu turu, mati je nezaposlena, a njih je troje djece. Ja radim, žene brine oko stoke i svejedno ljetos nismo mogli na more. A oni jesu. Mali je odsjek'o granu na kojoj su stajali. Jer župnik im je davao novac za život - kaže Prša.

Iako je od početka istrage policija u dom Dujmovićevih navraćala nekoliko puta, pa i kad sam u nedjelju po prvi puta bila u toj kući i slušala Matu gdje o don Ivančiću lijepo priča, u ponedjeljak su "stisnuli" mladića. Najprije je negirao da je kriv, iza podneva se slomio. Na njegovoj opranoj odjeći pronađeni su tragovi krvi. On i mladići s kojima je išao u Strukovnu školu (Mate je pohađao 2. razred, za montera centralnog grijanja) su privedeni i prijavljeni za ubojstvo za što, jer su maloljetni, mogu biti osuđeni na najviše deset godina zatvora. Mirjana Dujmović je svjesna da će morati ići na sud jer je Mate maloljetan. Otac Nikola, koji ga je vidio u hodniku suda navodno ga nije htio ni pogledati.

Vecernji.ba