Lopovi usavršili krađu sa bankomata u BiH

Prijevare na bankomatima i zloporaba kreditnih kartica posljednjih godina preselile su se iz razvijenih europskih zemalja i na teritoriju BiH. “Postoje tri najčešća načina kojima prevaranti dolaze do lažnih kartica i PIN kodova, poslije čega nesmetano podižu novac u bilo kojoj zemlji”, objašnjavaju stručnjaci. Prvi vid prijevare je tzv. zamka, koja je jedan od najuspješnijih načina da prevaranti ukradu i deset kreditnih kartica na jednom automatu.

Ova prijevara se radi u paru. Dok jedan lopov postavlja zamku, koja se uvlači u čitač kartica, drugi čuva stražu. Zamka se pravi od materijala za rendgensko snimanje, jer se oni lako uvlače u čitač bankomata. „Nakon postavljanja zamke, drugi prevarant dolazi do bankomata da vam ‘pomogne’. U razgovoru sa ‘žrtvom’ saznaje da je bankomat ‘progutao’ karticu i tvrdi da samo treba ukucati PIN kod i da će kartica biti vraćena. Oni koji to urade, ostat će bez novca, a kartica će biti iskorištena za izradu njenih kopija“, upozoravaju stručnjaci.

Druga metoda se koristi u ugostiteljstvu i prodavaonicama, uz pomoć uređaja koji je veličine upaljača. „Naprava se lako koristi, jer je dovoljno da se kreditna kartica provuče kroz njega i svi podaci s kartice će ostati zabilježeni. Poslije toga izrađuju krivotvorene kartice uz pomoć kojih plaćaju račune. Stručnjaci ističu da je treća prijevara mnogo opasnija od prve dvije, ali je i teže izvodljiva, piše večernjni list.

„Na ovaj način može da se ukrade i po nekoliko stotina kartica za dan, jer se napravi dvostruki čitač koji se montira na bankomat, na čijem gornjem dijelu se postavlja kamera da bi se snimio PIN kod. Na taj način prevaranti dobivaju vašu zaporku, izrađuju lažnu karticu i uz pomoć nje skidaju novac s računa“, navode za Blic stručnjaci. Rukovoditelj bankarskih poslova u Udruženju banaka BiH Samir Lačević nije mogao navesti koliko je u BiH do sada bilo nezakonitih skidanja ili pokušaja skidanja novca, jer svaka banka vodi pojedinačnu evidenciju o malverzacijama.