Josip Merdžo završio u zatvoru

zatvor, naser orić, Živko Budimir, ratni zločin, Srebrenica, pravda, BIH, Merim Galijatović, Jozo Leutar, uhićenje, Orašje, zatvor, bjeg, branitelj, uhićenje, Nizozemska, odšteta, zatvor, hrana, voda, crna kronika, policija, zatvor, dvojnik, zatvor, prevara, Mostar, napadač, beskućnik, zatvor, BIH, uhićenje, mito, korupcija, uefa korupcija, KPZ Tuzla, Tuzla, zatvor

Merdžo je, kako nam je i potvrdio predsjednik Općinskog suda u Mostaru Marin Zadrić, točno u 8.45 stigao u zatvor te se javio nadležnima za odsluženje kazne u trajanju od godinu dana, a koju je njemu i županijskom ministru MUP-a Draganu Mandiću još 2006. Županijski sud u Mostaru izrekao zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlasti. Na ovu presudu Merdžo je uložio molbu za odgađanje odsluženja kazne, ali mu je ista odbijena prije tri dana. Presuda je Merdžu u svojstvu predsjednika Vlade HNŽ-a teretila za potpisivanje ugovora sa zaštitarskom tvrtkom Redarstvenik u prosincu 1999., a prema kojem je iz županijskog proračuna ovoj tvrtki mjesečno izdvajano 66.000 maraka. Treba kazati da je presudu potvrdio i Vrhovni sud Federacije BiH. Redarstvenik je, prema presudi izabran na prijedlog županijskog ministra MUP-a Dragana Mandića, koji je i zaključio sporni ugovor i to iz razloga što su u njoj mahom zaposleni policajci koji su ostali bez posla u županijskom MUP-u.

Bez bošnjačkih ministara

U obrazloženju presude navedeno je da, u skladu sa zakonskim odredbama, županijska Vlada ne može raditi i donositi odluke osim na sjednici, što je ovaj put bio slučaj, jer je odluka donesena na svojevrsnoj koordinaciji hrvatskih ministara, bez sudjelovanja bošnjačkih ministara. Ocjenjeno je da su se hrvatski predstavnici u vlasti za zbrinjavanje hrvatskih policajaca morali brinuti kroz sustave institucija, a ne izvan zakona. Odluka da se privatnoj zaštitarskoj tvrtki “Redarstvenik” dodjeli posao čuvanja Vlade HNŽ-a je ocijenjena nezakonitom, jer taj posao sukladno zakonskim rješenjima trebao obavljati isključio županijski MUP.

dnevni list