Još jedan jamac najavio samoubojstvo!

Stop policija

...do sada u vezi s tim nije urađeno ništa da se krene s mrtve točke, piše Dnevni avaz.Upravo zbog toga, iz Udruženja koje okuplja prevarene jamce najavljuju da više ne mogu sjediti skrštenih ruku.- U srpnju smo dogovorili da su najurgentniji slučajevi koje treba riješiti oni gdje su prepoznate kriminalne radnje, gdje je to evidentno. Konkretno, Agenciji smo dostavili tri slučaja iz kojih se vidi da se banke nisu držale pravila, ali do sada nema nikakvog odgovora - kaže Dženana Hadžimahmutović, predsjednica sarajevskog ogranka Udruženja žiranata u BiH, za sarajevski list.Prema njenim riječima, obraćali su bankama, Agenciji, federalnim revizorima... ali se svi pravdaju da nisu nadležni za probleme jamaca.

Objašnjava da za to vrijeme u Udruženje stižu informacije o novim slučajevima prevara, ali, nažalost, i najave novih očajničkih poteza.- Otkud pravo Mirovinskom fondu da čovjeku uzme 80 posto mirovine? Zvao me čovjek i kazao mi: "Ako čujete da se ubio Emin iz Ilijaša, znajte da sam to ja."

Na kraju ćemo, ako se nešto ne uradi, svi s obiteljima izaći pred Agenciju za bankarstvo - kaže Hadžimahmutović.  Kao primjer očigledne pljačke navodi slučaj jednog Tuzlaka.- Zvao me i objasnio mi da je on jedan od trojice jamaca za kredit čija je mjesečna rata 270 maraka. Međutim, tvrdi da banka sada toliku svotu mjesečno odbija sve trojici - rekla je Hadžimahmutović.