Jerko Ivanković Lijanović ide na odsluživanje sedmogodišnje kazne zatvora

Jerko Ivanković Lijanović, izricanje presude, sud bih, Jerko Ivanković Lijanović, kazna, jerko lijanović, zatvor

Presuda Vrhovnog suda FBiH kojom je bivšem federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerku Ivankoviću Lijanoviću izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina, je pravomoćna i taj postupak nema nikakvu vezu s predmetom pred Sudom BiH, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije.

Naime, kako pojašnjavaju iz Županijskog tužiteljstva TŽ, protiv Jerka Ivankovića Lijanovića postupak je vodilo Županijsko tužiteljstvo, kao i Tužiteljstvo BiH, i radi se o dva odvojena kaznena postupka.

Kako se radi o provomoćnoj presudi, slijedi procedura propisana Zakonom o izvršenju kaznenih sankcija u FBiH, odnosno upućivanje osuđenog na izdržavanje kazne zatvora na osnovi pravomoćno donesene presude.

Županijsko tužiteljstvo podsjeća da je Vrhovni sud FBiH donio osuđujuću pravomoćnu presudu za bivšeg federalnog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina zbog kaznenog djela udruživanje radi činjenja kaznenih djela počinjenog u stjecaju sa produženim kaznenim djelom zlouporaba položaja i ovlasti, a vezano za nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području TŽ i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Pravomoćnom presudom se od Lijanovića oduzima imovinska korist pribavljena kaznenim djelima u iznosu od oko 653.000 KM.

Istom presudom je za Stipu Šakića izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i novčana kazna od 18.000 KM.

Ranije su u ovom predmetu donesene pravomoćne presude za Merseda Šerifovića i Suada Čamdžića, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po dvije godine i šest mjeseci, te je od Šerifovića oduzeto 50.000 KM, a od Čamdžića 70.000 KM imovinske koristi pribavljene kaznenim djelima.

U ovom predmetu je ranije osuđen i Edin Ajanović na godinu zatvora.