Ivan Bender uskoro u zatvoru

...rekao je jučer za "San" Jusuf Halilagić, tajnik Ministarstva pravde BiH.

Inače, Bender je osuđen na zatvorsku kaznu jer je kao direktor Zavoda MIO FBiH protuzakonito prodao mostarski hotel "Ero" jednoj privatnoj kompaniji. No, nakon izricanja presude pobjegao je iz Neuma gdje je i živio, u Zagreb, i gdje boravi još od 2006. godine.

Halilagić tvrdi da je, nakon što je Ministarstvo pravde BiH još u lipnju proslijedilo Županijskom sudu u Zagrebu zahtjev da se Bendera uputi u zatvor, prije dva mjeseca u Hrvatskoj potvrđena prvostupanjska presuda Općinskog suda u Čapljini, na kojem je i osuđen.

- Izvještaj smo tražili od suda u Zagrebu, ali on nije nikada stigao. Međutim, znamo da je potvrđena prvostupanjska kazna na Županijskom sudu u Zagrebu, te će Bender, kako stoje stvari i služiti kaznu iste dužine - tvrdi Halilagić. Ostaje mu još pravo žalbe, kaže za "San" Halilagić, ali navodi da mu drugostupanjski postupak samo može umanjiti kaznu, ništa više.

- Ovo je završena stvar. Benderu zatvor ne može izbjeći. Drugostupanjski postupak neće utjecati na potvrđenu prvostepenu kaznu i samo je pitanje mjeseca kada će on biti upućen u zatvor. To će se dogoditi vrlo brzo, za nekoliko mjeseci najkasnije - kaže Halilagić.

On ističe da je Bender, odmah nakon stupanja na snagu Sporazuma o međusobnom izvršavanju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima između dvije države, u izjavi policiji i Tužiteljstvu Hrvatske, naveo da kaznu želi da služi u Hrvatskoj!

- On se davno očitovao po ovom pitanju. Kaznu će služiti u u zatvoru u Hrvatskoj! To mu je želja. Ne želi u BiH i tako će i biti. Ima pravo birati - rekao je Halilagić.