ISTRAGA O UBOJSTVU LANE BIJEDIĆ Srbiji poslat zahtjev da se sasluša Lanina majka

istraga, ubojstvo, lana bijedić, nina bijedić, ubojstvo Lana Bijedić

Tajanstvena smrt Lane Bijedić (19), nesuđene brucošice iz Mostara, više od dva i pol mjeseca nakon što je njeno tijelo pronađeno u rijeci Studenčici u Studencima kod Ljubuškog, i dalje je enigma za istražitelje.

Do sada je obavljeno na desetine informativnih razgovora, provjera i vještačanja.

Prioritetan slučaj

Iako nikakav dokaz za sada nije nađen, istražitelji i dalje ovaj slučaj, kako u ponedjeljak rečeno za Dnevni avaz, vode kao prioritetan i nadaju se da će naići na koristan trag uz pomoć kojeg će složiti kockice istražnog mozaika i rasvijetliti ovo ubojstvo.

Istražitelji su, podsjetimo, polagali veliku nadu u telefon, ali kako nam je kazao izvor blizak istrazi, utvrđeno je da se komunikacija nesretne Lane svodila na majku, baku i prijateljice. U najkraćem, rečeno nam je, komunicirala je s izrazito uskim krugom ljudi.

Kad je riječ o fotografijama koje su pronađene, istražitelji su, kako nam je rečeno, stekli dojam da je pred njima telefon neke umjetnice. Uglavnom, riječ je o fotografijama pejzaža, prirode, a među njima dominiraju slike lišća, mostova, građevina i slično.

Kompjuterske igrice

Uočeno je također, a što su potvrdile i njene prijateljice, da je prilično vremena posvećivala raznim kompjuterskim igricama, koje su, prema riječima našeg sugovornika, više svojstvene 15-godišnjacima.

Trenutno u MUP-u i u Tužiteljstvu ZHŽ čekaju suglasnost za saslušanje njene majke Nine Bijedić, inače dekanese Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, u Beogradu. Zahtjev za saslušanje upućen je na osnovu ugovora između naše zemlje i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima.

Lanina majka, podsjetimo, zbog izuzetno teškog stanja u kojem se nalazila zbog smrti svoje kćerke jedinice, nije saslušana u svojstvu svjedoka. Iako se iznosilo da se Nina Bijedić neće vraćati u Mostar iz Beograda, u kojem trenutno živi sa svojom majkom i u kojem je rođena i studirala, kako smo saznali iz krugova njenih prijatelja, posljednje informacije ipak govore da bi se ona uskoro mogla vratiti na svoje radno mjesto.

Špekulacije o sektama

Laninu povezanost s izvjesnim sektama ili kultovima, o čemu se već neko vrijeme špekulira u medijima i iznosi po raznim forumima, u policiji, kako nam je rečeno, uopće ne istražuju .

Podvukli su kako prate, praktično, sve što se u vezi s ovim slučajem iznosi u komentarima na društvenim mrežama i forumima, ali takvo nešto, kazali su nam, nisu istraživali, jer o tome nemaju nikakvih tragova, a pogotovo dokaza.