'Imamo dokaze!': Francuska tvrdi da je sirijski režim uporabio kemijsko oružje

Francuska, kemijsko oružje, Sirija
Francuska ima "dokaz" da je sirijski režim uporabio kemijsko oružje 7. travnja blizu Damaska i odlučit će na vrijeme dogovorno sa Sjedinjenim Državama o mogućim napadima odmazde rekao je predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak.

"Imamo dokaz da je prošli tjedan, prije deset dana, kemijsko oružje korišteno, barem klor, i da ga je uporabio režim (predsjednika) Bašara al-Asada", rekao je Emmanuel Macron.

U navodnom kemijskom napadu u Dumi u Istočnoj Guti, posljednjem pobunjeničkom uporištu na vratima Damaska, ubijeno je više od 40 osoba, prema navodima Bijelih kaciga, spasilačkih služba i nevladinoj udruzi Sirijsko-američko liječničko društvo.

"Odlučit ćemo u doglednom roku, kada ocijenimo da je to najkorisnije i najučinkovitije", rekao je za televiziju TF1. I predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump, a Macron je rekao da je s njim u svakodnevnom kontaktu, također nije jasno naznačio rokove napada koje je u srijedu najavio da su neminovni.

"Treba režimu izbiti mogućnost uporabe kemijskog oružja", ponovio je francuski predsjednik. Inzistirao je na činjenici da će mogući napadi slijediti "kada budemo imali provjerene sve informacije".

vijesti.hr