Hrvatska u šoku: Je li se moglo spriječiti ubojstvo mladića?

ubojstvo, ubojstvo, pucnjava, ubojstvo, samoubojstvo, ubojstvo, pljačka, alkohol, džamija, ranjavanje, vatreno oružje, crna kronika, utapanje, sava, ubojstvo, ubojstvo, braća Šimić, samoubojstvo, samoubojstvo, ubojstvo, samoubojstvo, HDZ 1990, crna kronika, pokušaj ubojstva, ubojstvo, ubojstvo, eksploziv, eksplozija, samoubojstvo, Međugorje, oružje, municija, droga, ubojstvo, Brčko, tučnjava, napad, uhićenje, Mostar, mrtvac, crna kronika, Mostar, samostan, časne sestre, Banjaluka, uhićenja, akcija, policija, samoubojstvo, vionica, ubojstvo, klis, samoubojstvo, čatrnja, Metković, prometna nesreća, lov, plin, kamenica, Hasan Sarajlić, samoubojstvo, Posušje, prometna nesreća, žepče, prometna nesreća, Međugorje, prometna nesreća, Međugorje, drvar, samoubojstvo, Usora, prometna nesreća, bulevar, Mostar, zapaljen automobil, tekija, Mostar, pljačka, Bugojno, slavko bašić, Livno, mazda, sjekira, MUP ZHŽ, policija, kontrola, smrt, Tuzla, trovanje, Ljubuški, paljevina, alhotest, Trebinje
Nepopravljivi Jozo Čabraja (23), koji je u gluho doba noći u nedjelju u Kaštel Novom ispalio hitac u čelo u Kaštelanina Marina Matijaša (20), nakon dvodnevnog skrivanja na nepoznatoj lokaciji završio je u rukama pravde, u policijskoj postaji u kojoj je, ako je suditi po njegovu recidivizmu, bio čest gost. Anita Matijaš, majka ranjenog mladića koji je stradao 200-tinjak metara od kuće, ne prestaje se gušiti u suzama. Prijatelji, susjedi i poznanici ne pronalaze riječi utjehe jer ima i drugog sina koji bi se, ističu još upućeni u slučaj, s obzirom na isto društvo mogao naći u opasnosti. U utorak u 10 sati ujutro majka stradaloga smogla je snage da na svom Facebook profilu napiše

"Marin je službeno proglašen mrtvim u nedjelju u 9 sati i 45 minuta na Firulama na odjelu JIL-a, iako je u stvarnosti preminuo na rukama brata Vita prije tri noći, kada mu je nemilosrdno oduzet život.

Optužbe za ubojstvo

Svi koji su Marina bolje poznavali znaju da bi za drugog bez razmišljanja iščupao svoje srce i pružio ga na dlanu. Zato će svi njegovi organi biti donirani i time će dio Marina nastaviti život u nekim sretnijim ljudima. Počivaj u miru, sine moj."

I dok se Čabraja znoji na istražiteljskoj stolici u prisutnosti odvjetnika i iznosi svoje viđenje događaja te strepi hoće li se susresti s optužbom za teško ubojstvo, odnosno ubojstvo iz bezobzirne osvete, zbog čega mu "prijeti" i do 40 godina zatvora, Marinovi prijatelji opraštaju se od "vesele mladosti" na društvenim mrežama. Neke od njih smo uspjeli kontaktirati telefonskim putem.

- Pripremali smo feštu krajem kolovoza za njegov rođendan. Želio je ući u eru onih pravih punoljetnih. Imao je svoje snove. Bio je ponosan na majku koja inače radi u Brodosplitu, ali je i jedna od žestokih ekološka aktivistica koja se bori protiv spaljivanja otpada u pećima tvornice Cemex.

Otac ih napustio

Njemu je i bratu, koji je mislim blizanac, tražila posao. Otac ih je napustio kad su bili mali, ali poznavajući ga vjerujem da će i on pokazati zube na svoj način. Znate, teška je borba majke za bolju budućnost dvojice sinova koji, namjerno ili ne, iz dana u dan zapadaju u loše društvo. Molila ga je da promijeni ekipu. Kao lavica je branila svaki njegov potez, pa i kad je znao završiti u policiji. Ipak je to njezina krv - ispričala nam je jedna od djevojaka kojoj je Marin bio velika simpatija u osnovnoškolskim danima. Zvukova koji su kobne večeri u nedjelju u 1.10 sati dopirali kroz otvoreni prozor s ulice prisjetila se jedna od stanarki u blizini igrališta srednje škole.

Inače su bili prijatelji

- Možda i jesu postali sukobljene strane taj Čabraja i mali Marin, ali vjerujte mi, oni su se družili. I tu večer je društvo bilo zajedno. Tako se priča po kvartu. U jednom je trenutku došlo do povišenih tonova. Raspravljali su oko nečeg i izbila je svađa. Najednom je nastala tišina koja je trajala nekoliko minuta. Valjda se Marinova ekipa krenula povlačiti. Zatim se začuo automobil, naglo kočenje, pucanj i vriska zapomaganja. Ubrzo je stigla i Hitna pomoć - prisjetila se jedna od stanarki okolnih zgrada.

Jutro poslije vijest je odjeknula poput bumeranga. Tragalo se za nepopravljivim i vrlo agresivnim policijskim znancem kojeg mještani doživljavaju kao strah i trepet svih Kaštela.

Stravična poruka

- Imali su posla s drogom. Grupu tih hahara predvodio je Čabraja, a Marin ga je slijepo slijedio. Dokolica uvijek radi svoje, a loše društvo začas postane druga ‘obitelj'. Ne bi me začudilo da su se pripremali za ljetne aktivnosti. Turisti puni love su im bili omiljena meta. No trzavice između Čabraje i Marina datiraju već godinama - objašnjava, pak, drugi njihov zajednički poznanik.

Tko je Čabraja? Rodom je iz Kaštel Lukšića i bez pištolja ne odlazi nigdje. Osim što mu je poljuljana sigurnost, poznanici kažu da mu oružje daje dodatnu moć, snagu... Da zaista ima razloga za brigu svjedoči i lanjska stravična poruka koju je Čabraji ostavila još uvijek nepoznata osoba - postavljena je bomba pod automobil koji je koristio, a eksplozija je oštetila još pet vozila i fasade zgrada pričinivši štetu iznad 100.000 kuna. U policijskim evidencijama zabilježen je i kao sitni lopov. U nizu prijava stoji i ona za krađu 400 kuna netom natankanog goriva na lokalnoj benzinskoj postaji Petrol u Peugeot na koji je stavio nepripadajuće registarske oznake. Trenutno na splitskom sudu čeka suđenje zbog droge.

jutarnji.hr