Hrvatice pale u Španjolskoj: zavodile i uspavljivale starce, pa ih potom opljačkale

Pet uhićenih Hrvatica bavilo se teškim imovinskim deliktima, odnosno prevarama, razbojništvima i provalnim krađama. Lokalni mediji izvijestili su o uhićenju "balkanske ženske mafije". Sabinu A. (34) i njezinu vršnjakinju Robertu B. katalonski su policajci uhitili pod sumnjom da su na području Barcelone počinile seriju pljački, a žrtve su im bili mahom imućni, ali usamljeni stariji ljudi, prenosi slobodna dalmacija.


Na više lokacija (zasad su im dokazali pet kaznenih djela) u Barceloni i okolnim naseljima tjednima su nadzirale svoje žrtve, a nakon što su proučile njihove navike, kretala su u realizaciju lukavog plana. Više je stilova koje su koristile, od glumljenja velike zabrinutosti za žrtvino zdravlje do zavođenja naivnih starčića.

Banda od tri provalnice

Kad bi stekla njegovo povjerenje, Sabina A. starčiću bi predložila da odu u njegovu kuću. Ako bi procijenila da u kući ima vrijednosti pogodnih za krađu, iskoristila bi trenutak i starčiću u piće ubacila sredstvo za spavanje. Potom bi pozvala suučesnicu Robertu B. i "žetva" je počinjala. Krale su uglavnom nakit i dragocjenosti, a "pale" su 14. prosinca nakon što su pokušale prodati ukradeni nakit zlataru u Barceloni.

Pripadnici nacionalne policije pretražili su zajednički dom dviju pljačkašica i pronašli veću količinu dragulja, lančića, ogrlica, prstenja i drugih dragocjenosti. Lokalna policija izdala je obavijest stanovnicima naselja Sitges, Vilafranca, Viladecans, Vilanova i Cubelles, gdje su uhićene Hrvatice operirale, da se jave u sjedište kriminalističke policije zbog prepoznavanja osoba i predmeta.

Oko 80 kilometara južno od Barcelone, u primorskom gradu Tarragoni, pripadnici autonomne policije uhitili su tri žene s hrvatskim putovnicama zbog sumnje da su počinile veći broj provala u domove. Ta je policijska akcija uslijedila 27. prosinca, a iz tamošnje policije nisu potvrdili da je povezana s uhićenjem "zavodnice" Sabine A. i njezine suučesnice Roberte B. Nakon serije provala u domove na području Tarragone lokalni su policajci uočili automobil u kojem su bile dvije sumnjive žene.

Lomila bravu

Ispostavilo se da čekaju signal treće, koja je bila u zgradi prekoputa, gdje je pajserom lomila bravu na vratima jednoga stana. Sve tri sumnjivice lišene su slobode.

Policajci su utvrdili da je riječ o hrvatskim državljankama Miri T. (21) i Dragani J. (39), te Romini S. (22), koja ima dvojno državljanstvo Hrvatske i Rumunjske. Za Rominom S. njemačko je pravosuđe već raspisalo tjeralicu zbog provalnih krađa.

Pribor za maskiranje

U automobilu ženske bande španjolski su policiajci pronašli provalnički alat, te rukavice i pribor za maskiranje. Analiza pronađenog alata pokazala je da je korišten u više provala u domove u Tarragoni i Madridu. Nakon kriminalističke obrade pet uhićenih Hrvatica čeka podizanje optužnice u zatvorima u Barceloni i Tarragoni.