Hercegovina zavijena u crno: Tri ubojstva u tri dana

svjeće

Posljednjih dana Hercegovinu potresaju ubojstva. Pored ubojstva migranta u Bileći, u tri dana dogodila su se još dva. Građani su zabrinuti. Postavlja se i pitanje, zbog čega se događaju ubojstva, gdje je društvo zakazalo, i mogu li se slični događaji prevenirati? -

Dvadesetjednogodišnja Sunita Hindić, osumnjičena za ubojstvo mostarskog ugostitelja Ninu Ivankovića, nakon predaje policiji prebačena je u Tužiteljstvo HNŽ. U Mostar je dovezena u invalidskim kolicima i sa gipsom na nogama jer je prilikom bježanja zadobila lomove kostiju oba stopala. Određen joj je jednomjesečni pritvor.

Istražuju se dva ubojstva u Mostaru i Ljubuškom

"Zbog okolnosti koje ukazuju na to, da bi puštanjem osumnjičene na slobodu, postojala opasnost od njenog bijega, Županijski sud Mostar je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenoj. Županijsko tužiteljstvo nastavlja s poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo", priopćeno je iz Tužiteljstva HNŽ, javlja N1.

Vijest o nasilnoj smrti devetnaestogodišnje Lane Bijedić dodatno je uznemirila javnost. Tijelo djevojke pronađeno je u rijeci Studenčici pored Ljubuškog, uz vidljive tragove koji ukazuju da se sa ubojicom borila, no za sada nema nikakvih tragova koji bi mogli dovesti do ubojice.

"Na tijelu su pronađeni tragovi udaraca u predjelu glave i tragovi gušenja. U tijelu su pronađeni tragovi vode u plućima i prilikom vršenja uviđaja na mjestu događaja pronađen je mobilni aparat koji je poslan na vještačenje", kazao je Josip Aničić, tužilac Tužiteljstva ŽZH . 

Sva ova događanja unijela su nemir među građane, kažu ''crvena linija“ je pređena. "Normalno da se bojim, tko god ima djecu, mora se bojati"; "Zakazali su svi pomalo od vlasti, pa dalje, policija, svi , možda i mi sami"; "Nismo sigurni nikako", samo su neki od komentara građana.

Psiholog tvrdi: Treba krenuti od obitelji

Psiholog Marko Romić upozorava kako nam je društvo u jednoj prilično teškoj anksiozno-depresivnoj epizodi, ističući kako se u prevenciji sličnih događaja mora više uključiti obitelj i društvo u cjelini.

"Najprije moramo poći od obitelji. Obitelj je korijen društva, obitelj je polazište, tu se rađamo, oblikujemo, tu je najznačajniji dio mjera koje se trebaju poduzeti, iza toga tu su predškolske, školske ustanove, vjerske organizacije, cijelo društvo", pojasnio je Marko Romić, psiholog.

MUP HNŽ tvrdi: Stanje sigurnosti je zadovoljavajuće

U MUP-u HNŽ tvrde da razloga za strah nema. Iako u ovoj policiji nedostaje 280 službenika, to se, kako su istaknuli, ne reflektira na sigurnosnu situaciju.

"Sigurnosna situacija na području HNŽ je na zadovoljavajućoj razini, i MUP može odgovoriti na sve izazove", poručio je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ. Ipak, opća percepcija građana o sigurnosti u gradu Mostaru uglavnom je narušena. Podsjećaju na mnogo neriješenih slučajeva, kao što je ubojstvo crnogorskog državljanina Božidara Cicimila, čije su ubojce i četiri godine nakon ubojstva na slobodi.