GIMNAZIJA POSUŠJE Počinje sudski postupak protiv ravnatelja zbog prepravljanja ocjena

Počinje sudski postupak protiv ravnatelja zbog prepravljanja ocjena
Ilustracija / Hercegovina.info

U Općinskom sudu u Širokom Brijegu za 27. siječnja ove godine zakazan je glavni pretres u predmetu protiv optuženog Ante Jukića, a zbog kaznenog djela Zlouporaba položaja ili ovlasti i kaznenog djela Krivotvorenje službene isprave.

Riječ je o slučaju prepravljanja ocjena učenicima u Gimnaziji fra Grge Martića u Posušju tijekom školske godine 2016./2017.

Optužnicom se Jukiću stavlja na teret da je, obavljajući spomenutu funkciju u navedenoj gimnaziji prekoračio svoje službene ovlasti, tako što je omogućio izdavanje svjedodžba učenicima kojima su nastavnici prethodno zaključili više negativnih ocjena radi čega su trebali izgubiti godinu.

Optuženi je to učinio nakon što je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH donijelo rješenje kojim je obvezalo gimnaziju da se određenom broju učenika/ca omogući izdavanje svjedodžbi.

– Iako je znao da zaključnu ocjenu za svaki nastavni predmet na kraju nastavne godine utvrđuje nastavnik koji je izvodio nastavu, a da upis ocjene u razredne matične knjige i svjedodžbe upisuje razrednik, izvršio je prepravke ocjena u matičnim knjigama, te izdao svjedodžbe za šest učenika i učenica potpisavši se i na mjesto ravnatelja i na mjesto razrednika, a nakon toga je ovjerio službenim pečatom gimnazije.

U ovom slučaju, istraga se vodila protiv još dvije osobe, ali je ista na kraju i obustavljena protiv županijske prosvjetne inspektorice Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Nade Đerek i ministrice toga ministarstva Ružice Mikulić.

Cijeli slučaj je pokrenut nakon što su se usprotivili profesori Gimnazije i ukazali na nelegalne radnje tijekom školske godine 2016./2017.

Profesori su kaznene prijave podnijeli preko punomoćnice iz Zajedničkog odvjetničkog ureda Nada Dalipagić i Jelena Dalipagić Crnjac, a protiv Ante Jukića, ravnatelja Gimnazije, Nade Đerek Županijske prosvjetne inspektorice i Ružice Mikulić Ministrice Ministarstva obrazovanja ŽZH Široki Brijeg, zbog kaznenih djela Zlouporaba položaja ili ovlasti i Krivotvorenja službene isprave.

U Županijskom tužiteljstvu su u svojstvu svjedoka saslušani svi podnositelji kaznenih prijava, dakle, ukupno njih dvadeset i jedan. Pored toga prikupljena je i određena dokumentacija vezana za navode iz prijave. Iskazi svih ovih svjedoka, kao i dokumentacija služit će kao dokazi u kaznenom postupku.

Klupko se počelo odmotavati pritiscima na profesore Gimnazije koji su dobili naređenja da na kraju školske 2016/2017. godine ponište negativne i zaključe pozitivne ocjene za nekoliko učenika.