Fratri samostana Kraljeva Sutjeska ogorčeni zbog oslobađanja Arnesa Delića

uhicenje

...su početkom svibnja prošle godine, nakon što su 21. travnja zadobili teške ozljede. Uhićeni Delić je priznao policiji zločin. Međutim, županijski sud u Zenici nije našao dovoljno dokaza za njegovu osudu i donio je oslobađajuću presudu.

O starim i nemoćnim u mjestima kraj Kraljeve Sutjeske većinom brinu fratri Sutješkog samostana, koji su više puta apelirali da bi zbog učestalih napada na stare i nemoćne trebalo osigurati policijske patrole. Povodom oslobađanja Delića svoju reakciju na web stranici samostana objavio je fra Stjepan Duvnjak.
"Znamo da živimo u neuređenom i podijeljenom društvu. Naše tragične podjele ne prolaze samo između entiteta i naroda. Sve je dublji i nepremostiv jaz između bogatih i siromašnih, moćnih i zaštićenih s jedne te nemoćnih i posve zanemarenih s druge strane. Kod nas je neotuđivo ljudsko dostojanstvo postalo privilegij. Uživaju ga samo oni koji imaju vlast, moć i novac", naveo je fra Stjepan.

Prema njegovim riječima, mediji nas svakodnevno bombardiraju konstatacijama o sprezi između politike, moći i sudstva. "Zato živimo i prakticiramo nacističko-fašistički mentalitet po kojem hendikepirani i slabi i ne trebaju živjeti. Takvi su bili Nikola i Marica Crepulja: stari i hendikepirani. Po našoj sudskoj praksi i vladalačkom mentalitetu i nisu trebali živjeti. Praktična empatija i pravednost moćnih za takve je luksuz. Teško je nekome ko se ne razumije u sudsku proceduru utvrditi propuste koji su se dogodili na liniji istraga - tužiteljstvo- sudstvo. Međutim, ne može se oteti dojmu da je donesena presuda u slučaju premlaćivanja i smrti Nikole i Marice Crepulja izraz odnosa moći i nemoći. Nitko nije ostao poslije Nikoline i Maričine smrti koji bi mogao insistirati na rasvjetljavanju njihovog slučaja.

Nije bilo nikoga tko bi mogao platiti kvalitetnog odvjetnikakoji bi se stručno i zauzeto posvetio predmetu. Iza Nikole je ostala jedina sestra, nemoćna i uboga starica, a iza Marice siromašna kćerka koja jedva preživljava. Iza optuženika je stajala traljava istraga, tužiteljstvo i sudstvo i stanovita moć, sudeći prema vijestima koje kruže. Kome pripadaju Nikola i Marica? Kao siromasi Bogu sigurno, jer on voli siromahe. Njegov sud je konačan. No Božja pravda koja se očituje kroz savjest, etičnost i zakonsku pravdu mora biti u temeljima svakoga društva koje se može zvati društvom bez bilo kojih religioznih i konfesionalnih predznaka. Bez toga se ono pretvara u zvjerinjak. Već je odavno poznato i sto puta kazano da je mjera demokracije odnos prema najmanjima i najslabijima. To je i prava mjera dostojanstva i ugleda svake vlasti, sudske posve razumljivo.

Možda nekome nisu bile dovoljne dvije žrtve slabih i nemoćnih na tužiteljsko-sudskom žrtveniku, pa da se počinitelj osudi. Nažalost, mi smo se navikli na frazu: 'Znamo mi njega, imamo njegov ogromni dosje'. Iz ove kaljuže na onaj svijet možemo poručiti dragim pokojnima Nikoli i Marici: potreseni smo, žalosni smo, protestiramo, ali se ne predajemo strahu. Vaš vječni mir ne ovisi o presudi županijskog suda u Zenici", navodi se u reakciji koju potpisuje fra Stjepan Duvnjak. Delić je oslobođen jer je navodno nedostajalo dokaza (DNK).

VL