Frano Kvesić pronađen na 5 metara dubine u Vrbasu

Deveti dan od njegova nestanka, tijelo Frane Kvesića (43) iz Širokog Brijega pronađeno je jučer oko 14.20 sati u akumulacijskom jezeru hidroelektrane Jajce, u kanjonu rijeke Vrbas. Ronioci banjolučkog ronilačkog kluba Buk tijelo nestalog Frane našli su na lijevoj obali jezera koje je, prema izjavama svjedoka, bilo uronjeno na oko četiri do pet metara dubine. Pronalazak je, tvrdi peteročlana ekipa ronioca, otežavalo gusto granje i mulj, koje se nataložilo oko tijela nestalog Frane Kvesića.

Obavljen očevid

Očevida na licu mjesta su obavili djelatnici Odjela kriminalističke policije MUP-a Srednjobosanske županije. Prema nalazima obdukcije koja je sinoć završena, radi se o klasičnom slučaju utapanja i na tijelu nisu pronađeni tragovi nasilja. Prema njihovu izvješću, tijelo nestalog Frane Kvesića pronađeno je na oko 2,5 kilometara udaljenosti od pronađenog automobila kojim se pokojnik dovezao do kanjona rijeke Vrbas. "Slaba vidljivost, zbog mulja, otežavala je cijelu pretragu. Mi smo u tri-četiri navrata na zahtjev obitelji bili angažirani na traženju, ali jednostavno uvjeti su bili otežani zbog čega nam je trebalo vremena za novu akciju pretraživanja. Kad smo jučer izišli na teren, vidljivost je bila nešto bolja i na lijevoj strani obale. Nakon 40-ak minuta pretrage koju sam počeo od sredine prema lijevoj obali jezera, pronašao sam tijelo pokojnika nedaleko od riječne obale. Bilo je potrbuške uronjeno u nekih četiri do pet metara dubine", prepričava nam događaje Branislav Radović, član banjolučkog ronilačkog kluba Buk, koji je tijelo nestalog Frane jučer prvi pronašao. Razloge zbog kojih posmrtni ostaci nisu prije pronađeni, prema tvrdnjama ronilaca, svakako treba tražiti i u niskoj temperaturi vode, koja je jučer iznosila četiri, a na početku traganja devet stupnjeva. Takvi uvjeti produljuju, tvrde oni, vrijeme izbacivanja tijela na površinu. Tužna rodbina i prijatelji jučer su se okupili ispred gradske mrtvačnice u Jajcu, gdje je trajala višesatna obdukcija tijela. Suze, riječi utjehe prijatelja bile su tek blagi melem za sve patnje, i beskonačna pitanja koji su ovih dana sebi i javnosti postavljali. Zvuk pile kojom je patolog rezao tijelo pokojnika miješao se s jecajima i propitivanjima rodbine i prijatelja zašto, zbog čega, kako? Čak je, tvrde poznanici, prošli tjedan uvijek vedar i nasmijani Frano s toliko entuzijazma i elena davao upute što sve trebaju dovršiti od radova koje je kao predsjednik mjesne zajednice Dužice planirao. Rupa koja je ostala iza Frane, jednog od omiljenih direktora poduzeća MCI iz Širokog Brijega, ne može se popuniti nikakvim logičnim objašnjenjima.

Propust policija

Iako su se na mjestu nestanka Frane Kvesića trebali pojaviti od prvog dana, djelatnici Federalnog MUP-a ni jučer nisu bili tamo, što je ostavilo neizbrisivu gorčinu i ljutnju obitelji i prijatelja. Spomenimo da je Policijska uprava Široki Brijeg dojavu o nestanku Frane Kvesića (43) zaprimila još prije devet dana. Nestali Kvesić od kuće je otputovao oko devet sati u Banju Luku službenim vozilom marke passat, u vlasništvu tvrtke MCI iz Širokog Brijega. Navedeno vozilo je pronađeno zaključano u blizini HE Jajce, na proširenju uz magistralnu cestu Jajce - Banja Luka u kanjonu rijeke Vrbas.

Otada rodbina i prijatelji bacili su se u privatnu potragu za tijelom nestalog Frane, zbog čega su angažirani ronioci iz Mostara, Banje Luke, Gruda, Ljubuškog. Samoincijativno su se u potragu uključili članovi Civilne zaštite iz Zapadnohercegovačke županije, studentske kolege pokojnog Frane, dok je po administrativnim ladicama MUP-a Srednjobosanske županije i federalne policije kružio zahtjev rodbine da se pokrene jedna šira akcija. Iz slučaja Frane Kvesića valjda će netko od odgovornih iz institucija policijske vlasti nešto shvatiti i poduzeti korake da se agonija obitelji nekih budućih utopljenika skrati.

Izvor: večernji.ba