Fotografija zbog koje se može sramiti cijeli SVIJET

Foto: AFP

Britanski premijer David Cameron našao se u četvrtak pod pritiskom da poduzme više na rješavanju problema izbjeglica, dok je francuski premijer Manuel Valls pozvao na "hitno djelovanje" nakon što je dan ranije svijet potresla fotografija četverogodišnjeg dječaka-izbjeglice, čije je tijelo more izbacilo na plažu turskog turističkog mjesta Bodruma a među stradalim je sirijskim izbjeglicama koji su se pokušali domoći grčke obale.

I španjolski premijer Mariano Rajoy reagirao je u četvrtak na potresne fotografije koje su se raširile društvenim mrežama ustvrdivši da je stradali dječak primjer onoga što se svakodnevno događa na Mediteranu te da "treba riješiti situaciju u Siriji" i da Zapad ne smije više dopustiti Islamskoj državi da kontrolira veći dio Sirije.

Cameron se našao na udaru kritika nakon što je u srijedu rekao kako smatra da rješenje nije primati sve veći broj izbjeglica nego donijeti mir i stabilnost na Bliskom istoku. Par sati nakon toga pojavile su se stravične fotografije stradalog dječaka.

"Gospodine Cameron, ljeto je gotovo... Sada rješavajte najveću krizu s kojom se Europa suočila nakon 2. svjetskog rata", naslov je na prvoj stranici lista "Sun", najprodavanijih novina u Britaniji, iznad fotografije na kojoj turski policajac odnosi beživotno tijelo dječaka.

Promjena tona ovog lista, kojeg je u travnju kritizirao i šef UN-ova ureda za ljudska prava nakon što je jedan od njegovih kolumnista usporedio migrante sa "žoharima", rezultat je emocija koje je potaknulo objavljivanje fotografija ljudske patnje koju doživljavaju izbjeglice diljem Europe, navodi Reuters.

"Nismo bez suosjećanja. Ta nas fotografija sve mora posramiti. Pogriješili smo u Siriji. Žalim zbog malog anđela", napisao je na Twiteru Nadhim Zahawi, član Cameronove Konzervativne stranke iznad fotografije stradalog dječaka. I neki drugi članovi Cameronovih konzervativaca također su se zauzeli za više suosjećanja.

Otkako je počeo rat u Siriji Britanija je prihvatila 216 ljudi pod okriljem UN-ovog plana potpore ugroženim Sirijcima te oko 5.000 sirijskih izbjeglica koji su uspjeli stići do Britanije vlastitim sredstvima.

Vlada tvrdi da Britanija, koja je prihvatila manje izbjeglica nego druge europske zemlje, istodobno izdašno novčano pomaže humanitarne organizacije koje pomažu Sirijcima u njihovoj zemlji te izbjegličke kampove na Bliskom istoku.

David Miliband, bivši laburistički šef diplomacije koji sada vodi nevladinu organizaciju Međunarodni odbor spasa, kazao je da ne vjeruje da je Britanija dosegla svoj limit kada je riječ o kapacitetu za prihvat izbjeglica.

Francuski premijer Manuel Valls pozvao je na Twiteru na "hitno djelovanje" komentirajući fotografiju tragično stradalog dječaka. "Njegovo ime je Ailan Kurdi. Hitno djelovati. Hitna europska mobilizacija", napisao je na Twiteru šef francuske vlade objavljujući fotografiju na kojoj policajac odnosi tijelo dječaka.

"To je nedopustivo", kazala je ministrica obrazovanja Najat Vallaud-Belkacem za televiziju iTele. "Stotine se pitaju treba li pokazivati takve fotografije...Ja mislim da svakako treba", kazala je ministrica s obzirom na to da su brojni europski dnevni listovi objavili fotografiju dječaka, dok francuski listovi gotovo da uopće nisu.

"Zato što moramo otvoriti oči, suočiti se s realnošću tih migracija, te bijede, strašnih situacija koje tjeraju migrante da zajedno sa svojom djecom riskiraju živote", istaknula je ministrica obrazovanja.

Hina