FILIPOVO PISMO Volim te, samo me ti možeš spasiti

Filip Zavadlav
Privatni album/ Ilustracija Hercegovina.info

Volim te, M., samo me ti možeš spasiti, piše u pismima koja je Filip Zavadlav napisao prije nego što je krenuo u krvavi pohod po Splitu.

Ispisana nemarnim, rastresenim rukopisom, ostala su na stolu i noćnom ormariću stana u kojem je živio.

"Sve je to uzrokovano nespavanjem, al dobro, to će se riješiti", piše u jednom.

"Da, M., slažem se, jak u glavi možeš bit samo ako spavaš. Volim te, M., samo me ti možeš spasiti. Filip", ispisano je u drugome.

Grafolog: On je nezrela i djetinjasta osoba

Pisma smo poslali grafologu kako bi prema rukopisu pokušao procijeniti o kakvoj je osobi riječ. Zaključio je da je riječ o nezrelom čovjeku.

- Jako je djetinjast i treba psihijatra - rekao je grafolog nakon što je analizirao Filipovo pismo.

Pisao ga je tiskanim slovima, rastresenim i nemarnim rukopisom.

Nisu ovo jedina pisma. Marcela Sunara, stanodavka koja je prepustila stan Filipu, kaže da ih je bilo više po stanu. Neka su čitljiva, neka su gotovo potpuno nečitka. Tko je misteriozna M. kojoj je pisao trostruki ubojica, pitamo je. Ne zna.

Raspitali smo se po gradu. Nitko od naših sugovornika ne može sa sigurnošću potvrditi identitet osobe kojoj je Filip pisao. U ranijim razgovorima, doznali smo kako se samo nekoliko dana prije pokolja žalio da ga je ostavila cura. Bio je iznimno potresen zbog toga.

Ne znaju kome je pisao

Možemo samo nagađati, ali prekid s djevojkom bila je samo kap u moru teškog psihofizičkog stanja u koje je zapao mladi pomorac. 16 dana nije spavao, rekao je Marceli. Smršavio je gotovo deset kilograma u mjesec dana.

Pritiskali su ga dugovi koje je navodno nagomilao njegov brat opterećen drogom. Kasnije su ti dugovi podebljani kamatama. Zatvoren u asketski namještenom stanu, s praznim hladnjakom, Filip je pisao nepovezana i rastresena pisma.

- Tko zna kome. Trajalo je to mjesecima, rekla nam je njegova stanodavka.