Fatalna Dolores: "Ne znam zašto je ubio Vedrana, nikakvih orgija nije bilo"

Dio je ovo pisma koje je 2011. Dolores D. napisala svom dečku Vedranu Tomasu. Dok sjedi sama na trošnom kauču u podstanarskom stanu u Zagrebu, nije joj ostalo puno toga:

Fasciniran oružjem

- Pored mene nema više nikoga. Svi su mi prijatelji okrenuli leđa. Nisam jela od Stare godine, ne mogu jesti, uzimam samo tablete za smirenje, noću se bojim spavati, imam napadaje panike, bojim se izići iz stana. Ne znam hoću li to uspjeti preživjeti. Kažu da sve boli prestaju, ali mislim da ova neće. Vedran je bio moja najveća ljubav, ali prije svega on mi je bio najbolji prijatelj. Sumnjam da ću još u životu imati nekoga poput njega. Bili smo kao prst i nokat - kaže Dolores D.

Ove riječi teku iz djevojke Vedrana Tomasa (23) kojem je smrtonosan ubod nožem u noći na Novu godinu zadao, sumnja se, njegov brat blizanac Miroslav u stanu na Trešnjevci. Formalno joj je dodijeljen status svjedoka, no u medijima je prozvana dominom nastranih sklonosti kojoj su užitak pružale sado-mazo seanse s braćom Tomas i seksualne orgije s nepoznatim ljudima. No policija je u pretrazi stana pronašla jedino čupave ružičaste lisice za vezanje, povez za oči iz poklon-trgovine te štipaljku za bradavice koju je, kaže Dolores, sam sebi za Božić iz šale poklonio Miroslav. U prostranom stanu od sto kvadrata gdje su braća i Dolores živjeli, umjesto seksualnih sprava za mučenje, pronađena je hrpa njezinih plišanih igračaka Hello Kitty, omiljenog lika djevojčica, ali i pištolja Miroslavova oca budući da je Miroslav odmalena fasciniran oružjem. Ako je znate samo po slikama, Dolores je djevojka koju nikada ne biste prepoznali na cesti. Jer, kada se odgrnu o njoj napisani epiteti poput fatalna, ostaje djevojka iz susjedstva, odjevena u trenirku, niska rasta, zelenih očiju, od tableta drhtavih ruku.

Maska za Noć vještica

Dolores život nije mazio tako da se trudi čvrsto držati na zemlji, a kada se opusti i misli uroni prema Vedranu, pogled joj omekša, osmijeh prekrije lice. Tada će se dići s kauča i pokazati palestinku - maramu koju je Vedran godinama nosio - pa reći: "Jedino mi je to ostalo od njega".

Upoznali su se prije osam godina. Prijateljevali su šest, a sasvim prirodno, tvrdi ona, to je preraslo u vezu. Zadnje dvije godine živjeli su zajedno te kategorično tvrdi da nisu imali drugih partnera, prenosi vecernjak.

- Miroslav mi je poput brata, bizarno je što govore da smo zajedno orgijali. Istina je da su Miroslav i njegova djevojka imali otvorenu vezu i da su stavljali svoje gole fotografije na internet, ali mene i Vedrana tamo nema i to policija vrlo dobro zna. Ni u jednom mom iskazu ne piše drugačije. Postojala je jedna situacija kada smo se u zezanciji Miroslavova cura i ja pred njima poljubile, i to sam rekla na policiji, a kasnije je ispalo da smo radili svašta. Fotografija na kojoj sam maskirana slikana je u Noći vještica kada je pola grada imalo istu masku - uzrujano će Dolores.

Zbog okruženja u kojem je odrasla u Austriji, sa 16 godina našla se u Zagrebu na tulumu s prostitutkama i kriminalcima gdje je evidentirana za prostituciju (evidentiran ne znači da je osoba to i počinila, već evidencija služi za potrebe policije, op. a.), no nikad zbog toga nije osuđena. Tvrdi da se nikada nije bavila najstarijim zanatom na svijetu iako se pisalo da je to sama kazala tužiteljstvu. U Hrvatskoj studira, a financira je, kaže, otac iz inozemstva. Miroslava i Vedrana također su uzdržavali roditelji. Miroslav je zastao na trećoj godini Pravnog fakulteta, a radio je kao urednik lifestylea u jednom magazinu. Vedran je promijenio nekoliko fakulteta, no ni jedan nije završio. Te noći kada se ubojstvo dogodilo većinu su dana spavali, a potom se dogodio incident. Miroslav se igrao novim nožem i prejako ubo Vedrana. Dolores mu je previla ranu, a Miroslav je tada došao do brata, poljubio ga i ispričao mu se. Ona je kasnije otišla u drugu sobu preko interneta razgovarati s prijateljicom, a kada se vratila, vidjela je neko zamahivanje i Vedrana kako leži na podu, javlja Večernji list.

- Miroslav mu je davao umjetno disanje, ja sam mu vadila bljuvotinu i krv iz usta i vrištala da pozove Hitnu. Nije zvao pa sam uzela pištolj i pucala u kauč što ga je prepalo pa ih je nazvao. Stigli su za šest minuta. Liječnici su nam samo rekli: "Zar ne vidite da je mrtav?" Oni su nazvali policiju. Mene su odveli u Vrapče - kaže i dodaje:

- Nisam vidjela što se dogodilo. Moja je teorija da je Vedran išao probuditi Miroslava koji je izuzetno agresivan kad ga se budi i vjerojatno se digao i nož je poletio ravno Vedranu u prsa. No, što god bilo, sigurna sam da ga Miroslav nije namjerno ubo, nema šanse. Bili su vrlo bliski i nije imao nikakvog motiva da to učini. Policija ga nema ni danas niti će ga imati jer motiv ne postoji - kaže Dolores D.