Dvoje tinejdžera izgorilo u Tesli, nije kriv autopilot već - brzina

auto tesla
Dvoje tinejdžera poginulo je u velikoj nesreći u SAD-u (Florida), a prema istražiteljima brzina je bila presudan faktor i sve skupa nema veze s autopilotom. Tesla Model S iz 2014. godine sletjela je s kolnika, udarila u betonski zid i odmah se zapalila. Vjeruje se da je brzina kumovala nesreći, a u javnost je puštena informacija i da je vozač, Barrett Riley, prije svega dva mjeseca dobio kaznu po kojoj je jurio 112 milja u zoin gdje je ograničenje 50. Prevedeno, vozio je ravno 180 km/h tamo gdje je dozvoljeno 80 km/h.

Svjedok je potvrdio da se Tesla Model S kretala jako velikom brzinom i da je vozač izgubio kontrolu. Pokušao je pomoći unesrećenima no vatra je buknula prebrzo i jednostavno je bila prejaka da bi se uopće približio automobilu. Jedini koji je imao sreće je suvozač na stražnjem sjedalu koji je ispao iz automobila i oporavlja se od ozljeda u lokalnoj bolnici.

Ova vijest nas se tiče utoliko što je, u slučaju kada električni auto zahvati vatra, gotovo mu je nemoguće prići. Jasno, i benzin je visokozapaljiv. Tesla Motors oglasila se o nesreći izrazivši prije svega sućut obitelji stradalih te otvoreno izjavljujući da će sudjelovati u rasvjetljavanju slučaja. S obzirom da je Tesla već pod istragom zbog nezgode s autopilotom od prije dva mjeseca te zbog požara na baterijama u ljeto 2017. kada se vlasnik Teslom zabio sam u svoju garažu, drugo niti ne preostaje.

S obzirom da su električni automobili pod prismotrom i budnim okom javnosti, za očekivati je da će se studiozno pristupati svakoj nezgodi. Svejedno, sve nesreće do sada i to je činjenica, najvećim su dijelom ljudska pogreška. Tesla Motors jasno naglašava da autopilot može preuzeti funkciju vožnje, ali vozač mora biti s rukama na volanu u pripravnosti. Isto vrijedi i za sve ostale autopilote koji su u raznim fazama razvoja - jednostavno i dalje nismo oitporni na ljudskupogrešku, da ne napišemo glupost.