Dvije bebe preminule od sepse u Sarajevu u razmaku od tri dana

U istom tjednu u Sarajevu su preminule dvije bebe od sepse. Ovo je za večernji.ba potvrdila i Biljana Jandrić, glasnogovornica KCU-a Sarajevo. Kako je istaknula, ovakve zdravstvene komplikacije u ovo doba godine nisu nepoznanica, ali nažalost, ovaj put priča ima tužan kraj.


Bebe ugroženije
Sada je vrijeme prehlada i gripe, a bebama je situacija još teža zbog slabijeg imuniteta. Nažalost, ovaj put je ishod bio smrtan, što i nije tako često. Iako su se dogodila dva ovakva slučaja u samo tjedan dana, ne možemo govoriti o nekoj masovnoj pojavi. Koliko nam je trenutno poznato, nema novih sličnih slučajeva - rekla nam je Jandrić. U prvom slučaju radi se o petomjesečnoj bebi kod koje je iz hemokulture izolirana Neisseria meningitidis, dok je u drugom slučaju u pitanju nedonošče u čijoj je hemokulturi izolirana Acinetobacter baumannii.

Slučajevi nisu povezani
Iz Zavoda za javno zdravstvo Sarajevske županije su naglasili kako se ne može govoriti o epidemiji, ova dva tragična slučaja nisu povezana te kako djeca nisu zaražena u sarajevskoj bolnici, odnosno kako se ne radi o infekcijama unutar bolnice. Prema informacijama koje smo mogli jučer dobiti, petomjesečna beba je dovezena u bolnicu svega nekoliko sati prije smrti, dok je u drugom slučaju beba rođena u bolnici kao nedonošče. Ova dva tragična slučaja su još jedno veliko upozorenje kako bebe trebaju posebnu pozornost u ovo doba godine kada je povećan broj prehlada i virusa gripe. Liječnici su istaknuli kako u slučaju da beba ima bilo koji od simptoma koji upućuju na sepsu, dijete treba hitno uputiti u bolnicu jer u ovakvim slučajevima o razlici između života i smrti odlučuju minute.

Liječnici s kojima smo razgovarali ističu kako se samo pravodobnom reakcijom i hitnom primjenom odgovarajuće terapije može izbjeći tragičan ishod u slučaju sepse kod beba, te je zbog toga nužno slušati savjete liječnika i njihove stručne savjete.