Droga se miješa s pudingom, šećerom, mišomorom...

droga

Zapljena kokaina u tolikoj količini, a da je jedan od glavnih "igrača" u svemu tome državljanin BiH, ne pamti se na našim prostorima, piše Večernji list BiH.

Vijest odjeknula u svijetu

Svjetski mediji prenijeli su tu vijest, a mediji u regiji o tome su pisali danima. Šikalo je, navodno, bio povezan sa skupinom "Amerika". Plan krijumčara bio je da pošiljka stigne morskim putem do Europe, gdje bi na ulici ta vrijednost premašila 80 milijuna dolara. Latvijska policija u ponedjeljak u gradu Koknese zaplijenila je više od dvije tone kokaina iz Ekvadora, što je rekordna zapljena u toj baltičkoj zemlji.

- Kokain je bio namijenjen nekoj drugoj zemlji, vjerojatno dilerima u Skandinaviji, rekao je šef latvijske kriminalističke policije Andrejs Grisins. - Oduzeli smo 2195 paketa 80 posto čistog kokaina u 42 kutije za banane - dodao je.

Inače, tržište narkotika u BiH, nažalost, stabilno je. U proteklih nekoliko godina cijena opojnih droga nije se značajnije mijenjala te je to jedan od razloga stabilnosti tržišta. Prema podacima iz 2012. godine, ulične cijene narkotika, izražene u eurima, u BiH su: heroin (1 gram) 20-30, marihuana (1 gram 3-7, kokain (1 gram) 45-75, ecstasy (1 tableta) 2-3 i amfetamin (1 g) 710-25.

Razne "smjese"

Kvaliteta i čistoća droge koja se "dila" u BiH u većini slučajeva vrlo su loše, što je dodatni problem jer takva droga vrlo lako može prouzročiti smrt konzumenta, ovisnika o drogi. Teška droga heroin, koja je jedna od onih koje izazivaju najtežu ovisnost, najnečistija je na bh. tržištu narkotika. Dileri, da bi dobili što veću količinu, heroin miješaju sa svim i svačim.

Šećer, čokolada, kakao, mlijeko u prahu, mišomor... sve to dileri "guraju" ovisnicima, ali najčešća primjesa su paracetamol i kofein. Kad je u pitanju kokain, u smjesi se nađu i puding, šećer, paracetamol, kofein, dakle tvari koje fizički podsjećaju na kokain.

- Cilj dilera je dobiti primjesu koja se ne može vizualno razlikovati od same droge. Laktozu, osim kokaina, miješaju i u amfetamine - speed i slične droge - kažu stručnjaci iz Centra za informatičku i forenzičku podršku pri Federalnoj upravi policije.

Te razne supstancije vrlo su opasne za život ovisnika, koji mogu pasti u teška septična stanja, trovanja krvi, koja za posljedicu mogu imati smrt. S druge strane, zbog toga što je uobičajeno da je droga u BiH loše čistoće, slučajevi predoziranja, gdje su posljedice fatalne, mogu se povezati s tim da je ovisnik, ne znajući, kupio čistiju, "bolju" drogu te da je ta količina izazvala takav šok u organizmu da su posljedice bile smrtonosne.