Drama u Solinu: U obračunu s policijom bombaš ubijen, specijalac ranjen

U eksploziji koja je oko 7,20 sati odjeknula na benzinskoj postaji Meterize,poslije čega se čulo nekoliko hitaca iz vatrenog oružja smrtno je stradao Vranjičanin koji je jučer zaposjeo benzinsku postaju.

Kako neslužbeno doznajemo, navodno je napadač bacio 2 ručne bombe nakon čega je uslijedila reakcija policije. U okršaju s policijom bombaš je smrtno stradao.

Jedan specijalac je ozlijeđen u ruku.

Marina Kraljević-Gudelj glasnogovornica PU Splitsko-dalmatinske upravo je izvijestila da je oko 7,20 sati 40-godišnjak na benzinskoj postaji Meterize bacio dvije bombe od kojih je jedna eksplodirala. U trenutku kad je htio baciti i treću bombu, pripadnici specijalne policije su reagirali.

Na mjestu događaja koje je osigurano su liječnici Hitne medicinske pomoći.

Prema riječima glasnogovornice, pored 40-godišnjeg Ivice Grgića pronađeno je nekoliko eksplozivnih naprava. Potvrđeno je da je jedan specijalac ozlijeđen.

Na snazi je i dalje blokada prometa na staroj Solinskoj cesti.

Nije postavio zahtjeve

Ivica Grgić, razvojačeni branitelj iz Vranjica od 16 sati u ponedjeljak naoružan s nekoliko bombi od kojih je jednoj izvukao osigurač sjedi na cisterni u benzinskoj postaji Meterize na Solinskoj cesti između Splita i Solina. Problem je u tome što nije postavio baš nijedan zahtjev, jedino želi privući pozornost na sebe i brata s kojim živi u Vranjicu od navodno samo 500 kuna pomoći.

Solinski gradonačelnik Blaženko Boban tvrdi pak da Grgić nikad nije tražio pomoć od Grada. S njim je razgovarao i Nikola Perajica, zapovjednik DVD-a Vranjic, koji ga inače poznaje. Grgić mu je rekao da je jako razočaran svojim statusom, da nije riješio status branitelja te da je prije mjesec dana dobio otkaz u Lučici Kaštela u kojoj je radio kao zaštitar. Perajici je kazao da neće aktivirati bombu. No, s obzirom da već satima sjedi s bombama u rukama pitanje je koliko se može kontrolirati. Otvorio je sve otvore na cisterni na kojoj sjedi, u kojoj nema goriva, ali opasne su plinske pare.

Drama počela oko 15.30

Prava drama započela je oko 15.30 sati na Ininoj benzinskoj postaji Meterize. Nakon nekoliko sati pregovora, policajci su odlučili evakuirati stanare 200 metara od benzinske crpke. Priča se da je bombaš preko Službe 112 nazvao policijske službenike i zaprijetio bacanjem bombe. Došao je na Ininu benzinsku postaju Meterize, na kojoj je bila parkirana cisterna.

Navodno je vozača vrlo pristojno zamolio da mirno, bez ikakve panike, napusti cisternu i iziđe, što je on, vjerojatno vidjevši bombu, i učinio. Kad se vozač udaljio, bombaš je sjeo u cisternu, zatvorio vrata te zaprijetio bacanjem ručne bombe. U večernjim satima je izašao iz kabine i popeo se na cisternu.

Iznimno velik broj policijskih snaga osiguravao je mjesto događaja, sve je bilo blokirano. Nitko nije mogao prići benzinskoj, ni automobilom ni pješice. Posvuda su pripadnici interventne i specijalne policije, “marice”...

Svi na nogama

Stigla su i vozila Hitne medicinske pomoći. Svi su na nogama. Policajci pregovaraju s bombašem, a glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević-Gudelj preko lokalnih radijskih postaja uputila je apel građanima da se koriste isključivo državnom cestom D8.

izvor: večernji list