Drama u Raspotočju: U jami zarobljeno 34, a ne 8 rudara!

rudari, Srebrenica, posao, Rudnik, potres, rudari, Raspotočje
Dvojica ozlijeđenih rudara, Muhamed Hećimović i Muris Tinjić, prebačeni su u županijsku bolnicu Zenica, gdje su im doktori ustanovili povrede glave, leđa i trbuha.
Tinjića je odbacila detonacija, dok je Hećimović bio zatrpan i uspio se sam izvući i zatražiti pomoć.

Nevjerica i zebnja

Međutim, nakon saznanja da su pod zemljom ostali zatočeni rudari druge smjene, njih osam, u krugu jame Raspotočje zavladalo je kaotično stanje i nastala je prava drama, ispred ulaza stigli su članovi obitelji zarobljenih rudara i s nevjericom na licu očekivali informacije o svojim najmilijim.

Zabrinuti članovi obitelji

U nekoliko navrata došlo je i do glasnog negodovanja među okupljenim članovima obitelji zbog toga što im se nitko nije obratio i nije priopćio imena zarobljenih rudara kao i zbog činjenice da se nesreće u jami Raspotočje događaju po tko zna koji put.

Također, veliku sumnju među stotinjak okupljenih članova obitelji unijelo je i to što se četrdeset ostalih rudara druge smjene, nije pojavljivalo na površinu, nego su bili unutar jame. To je unijelo dodatnu pomutnju i nemir među članove obitelji ispred ulaza. Sa zebnjom i nevjericom na njihovim licima se mogao vidjeti strah da su i oni zarobljeni ili da su povrijeđeni.

Direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica, Esad Čivić, u više navrata pokušavao je objasniti okupljenim da su ti rudari odbili izaći iz jame jer su ostali pomoći jedinici za spašavanje pri otkopavanju svojih kolega.

- Oni su dobili dotok zraka, a pokušava im se osigurati izlaz, kazao je Čivić.

U međuvremenu je spasilačka ekipa već uveliko pokušavala doći do zarobljenih rudara. Pored rudarske jedinice za spašavanje zeničkog rudnika, kolege rudari iz Kaknja su prvi pristigli u pomoć i od samog početka radili na otkopavanju i osiguranju prilaska svojim kolegama.

Noćas nešto prije ponoći stigli su i članovi spasilačke ekipe iz Breze, grupa od 15 rudara.

Kako je kazao Mehmed Oruč, predsjednik sindikata RMU Zenica, imao je pozive i iz rudnika Đurđevik, Kreka, Ugljevik...

Izvanredni stožer

- Najbitniji je dotok zraka. Na trasi tog dijela jamskog hodnika postoje cijevi kroz koje je pojačan dotok zraka, tako da je to olakšavajuća okolnost. U ovakvim situacijiama ne čiste se cijeli hodnici nego samo koliko je potrebno da se ljudi izvuku, kazao je Oruč.

Federalni rudarski inspektor, Refik Kurbašić, u izjavi za "Dnevni avaz" je rekao da od trenutka nesreće funkcionira izvanredni stožer kojim on rukovodi.

- Užurbano se radilo na iskopovanju uz pomoć opreme i mehanizacije koja je donesena na mjesto odrona. Zatočeni rudari imaju dovoljne količine zraka koje se neprestano ubacuju, dodao je Kurbašić. Uslijed zemljotresa stvorio se veliki pritisak.

Na širem području Zenice jučer u 16.28 sati osjetio se zemljotres, koji je zabilježio Europsko-mediteranski seizmološki centar.

Zemljotres snage 3,4 stupnja zabilježen je 14 kilometara sjeveroistočno od Zenice i 53 kilometra sjeverozapadno od Sarajeva, a dogodio se na dubini od dva kilometra i uzrokovao je nekoliko minuta kasnije pojavu "gorskog udara" na jednom od radilišta u jami Raspotočje. Zbog tektonskih pomjeranja uzrokovanih zemljotresom, u jami se stvorio veliki pritisak i oštećene su jamske prostorije. Dnevni Avaz