Donesena naredba o provođenju istrage protiv pet osoba uhićenih u akciji ‘Objekat’

crna kronika, pet osoba , akcija

Pet osoba koje su jučer lišene slobode u operativnoj akciji „Objekat“, koju su po nalogu Tužiteljstva proveli pripadnici MUP-a TŽ na području Živinica, Banovića i Tuzle, predati su danas u nadležnost Županijskog tužiteljstva TŽ.

Protiv njih će biti donesena naredba o provođenju istrage, te će biti ispitani u Tužiteljstvu. Slobode su lišeni B.N (28) i N.V (38) iz Banovića, G.R (43) iz Tuzle, N.N (40) i B.M (36) iz Živinica. Istraga će biti otvorena i protiv N.N (28) iz Tuzle koji je trenutno na izdržavanju kazne zatvora u inozemstvu.

Oni su osumnjičeni za produženo krivično djelo iznuda i za neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem.

Dakle, osumnjičeni su da su u organiziranoj grupi od kraja 2018. do studenog 2019. godine na području Tuzlanske županije, u Živinicama, Banovićima, Tuzli, Sapni, Kladnju i Kalesiji, upotrebom sile i prijetnji, zastrašivali vlasnike određenih ugostiteljskih objekata i od njih iznuđivali novac za navodnu zaštitu njihovih objekata koju vlasnici nisu tražili niti su osumnjičeni imali registriranu djelatnost za zaštitarske usluge. Na taj način su sebi pribavili određenu imovinsku korist.

Nakon njihovog ispitivanja će se donijeti odluka o daljim mjerama koje će biti poduzete u odnosu na osumnjičene osobe.