Dokle će terorizirati Hercegovinu: Policija ih uhićuje, sudovi oslobađaju!

...u Ljubuškom i Širokom Brijegu, predsjednici Županijskog suda u Širokom Brijegu i glavnoj županijskoj tužiteljici. Pismo prenosimo u cjelosti:

Povodom preksinoćnih incidenata u Grudama, odnosno povodom izvršenja većeg broja kaznenih djela od strane Mate (41) i Blage (34) Šimića, obraćamo Vam se otvorenim pismom jer ne vidimo drugog načina da upozorimo na neodrživost situacije u kojoj se nalazimo.

Županija Zapadnohercegovačka, njeni građani i njene institucije, postali su talac braće Šimić, a sve zahvaljujući neviđeno blagim kaznama, koje svojim presudama izriču Sudovi u ŽZH braći Šimić za počinjena nedjela.

Nećemo navoditi sva kaznena djela za koja su osuđeni braća Šimić, budući da bi samo navođenje kaznenih djela za koja su osuđeni zahtijevalo papir formata A3.

Dovoljno je reći da je riječ o višestruko osuđivanim kriminalcima, o osobama koje su osuđivane za teška kaznena djela s elementima nasilja (izazivanje opće opasnosti, nasilničko ponašanje, itd.).

Građanima, a i nama policijskim službenicima, neshvatljivo je da višestruki počinitelji teških kaznenih djela svaki put budu uvjetno osuđeni na kaznu zatvora, što prevedeno na jezik razumljiv prosječnom čovjeku, znači da isti u Županiji Zapadnohercegovačkoj mogu raditi što god požele i biti sigurni da ni dana neće provesti u zatvoru.

Pitamo se što će slijedeće učiniti braća Šimić, hoće li nametnuti posebne poreze građanima ili uvesti pravo prve bračne noći?; uz tretman koji uživaju na našim Sudovima ni to nas ne bi začudilo.

Pitamo se i što braća Šimić trebaju učiniti da budu bezuvjetno osuđeni na zatvorsku kaznu – preksinoć, Mate Šimić pucao je na načelnika Policijske uprave.

U svim civiliziranim zemljama napad na policajca tretira se kao napad na državu i najstrože se sankcionira stoga navedene naslove pitamo – treba li Mate Šimić ubiti načelnika Policijske uprave ili nekog drugog policajca da bi napokon dobio zatvorsku kaznu.

Također se pitamo koji uvjeti trebaju biti ispunjeni da bi se braći Šimić odredio pritvor – obzirom da su čl. 146. ZKP-a, kao jedna od pravnih osnova za određivanje pritvora, navedene naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će osumnjičenik ponoviti kazneno djelo, te obzirom da braća Šimić iskazuju upornost u vršenju kaznenih djela, pitamo se kako to da isti nikada ne završe u pritvoru.

Gore navedenim naslovima obraćamo se javno, otvorenim pismom, i molimo da nam javno odgovore na postavljena pitanja. Vjerujemo da će ti odgovori zanimati i najširu javnost.

Također želimo dodati da će se Sindikat djelatnika MUP-a ŽZH obratiti Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH i upozoriti ih na gore navedene činjenice, stoji na kraju otvorenog pisma kojeg je Sindikat djelatnika MUP-a zapadnohercegovačke županije uputio Županijskom ministru pravosuđa, predsjednicima Općinskih sudova u Ljubuškom i Širokom Brijegu, predsjednici Županijskog suda u Širokom Brijegu i glavnoj županijskoj tužiteljici.