Do sad najveća tragedija na najvišoj planini svijeta

tragedija, Zadarski alpinistički klub, strme stijene "Zapadnog ramena", Everest, lavina

Prema posljednjim informacijama koje je na svoju internet stranicu stavio američki penjač i vodič Allan Arnette koji je svjedočio događaju i sudjeluje u akciji spašavanja, trinaest osoba je poginulo, a još tri se trenutno smatraju nestalim. Sve žrtve su prema trenutno dostupnim informacijama, nepalski vodiči Sherpe

 

Do sad najveća tragedija u povijesti Everesta dogodila se jutros na nepalskoj, južnoj strani planine, kad je lavina, najvjerojatnije uslijed odlamanja jednog od seraka sa "Zapadnog ramena" Everesta zasula veliku grupu penjača na otprilike 5800 metara visine. Iako svjetske agencije jutros javljaju o šest mrtvih i devet nestalih, prema posljednjim informacijama koje je na svoju internet stranicu stavio američki penjač i vodič Allan Arnette koji je svjedočio događaju i sudjeluje u akciji spašavanja, trinaest osoba je poginulo, a još tri se trenutno smatraju nestalim. Većina žrtava su, po posljednjim informacijama Sherpe, nepalski vodiči koji su za klijente nosili teret prema višim logorima i radili na dodatnom osiguravanju puta. Nesreća se dogodila na najopasnijoj dionici puta na Everest, tzv. "ledopadu" ("Icefall") koji se nalazi između baznog logora i logora 1 smještenog na 6100 metara visine, a sastoji se od labirinta pukotina i seraka preko kojih Sherpe svake godine postavljaju ljestve i fiksna užeta. Ta dionica uspona je dodatno opasna upravo zbog visećih seraka sa strme stijene "Zapadnog ramena" Everesta, a lavina se u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu dogodila na dijelu Ledopada poznatog kao "popcorn field", nekoliko stotinama metara ispod logora 1.

U baznom logoru Everest se među ostalih gotovo tisuću penjača iz svih dijelova svijeta ove godine nalazi i četveročlana hrvatska ekipa Zadarskog alpinističkog kluba predvođena Janom Mijailović koja pokušava uspon na susjedni osamtisućnjak Lhotse, pri čemu bi veliki dio puta uspona trebala "dijeliti" s rutom na Everest. Prema informaciji koju je Zadarski alpinistički klub postavio jutros na svom Facebook profilu, hrvatska se ekipa javila i potvrdila da nitko od članova nije sudjelovao u nesreći, te da su svi dobro.

Kako se radi o ranoj fazi uspona na najviši vrh svijeta, na planini se trenutno većinom nalaze Sherpe i inozemni vodiči koji osiguravaju rutu uspona za sigurniji prolaz klijenata i drugih penjača, pa je to razlog zbog kojih među žrtvama, prema zadnjim informacijama nema Zapadnjaka.

Nakon lavine koja se dogodila danas u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu, pokrenuta je velika akcija spašavanja, u kojoj sudjeluje i helikopter, no na žalost, mnogima koje je lavina zatrpala nije bilo spasa. Nekoliko desetaka penjača za sad se nalazi iznad mjesta nesreće, na području između logora 1 i 2 koje se smatra najsigurnijim dijelom puta, no trenutno su odsječeni od baznog logora jer je lavina polomila veliki broj ljestava i fiksnih užeta kojima je bio osiguran put kroz Ledopad.

Uspon na Mount Everest posljednjih je desetak godina uvelike komercijaliziran, obzirom da svake godine sve veći broj ljudi plaća usluge desetaka agencije koje uz pomoć vodiča nude "osvajanje najvišeg vrha na svijetu". Zbog velike gužve na planini koja sad već ozbiljno prijeti sigurnosti penjača i vodiča, nepalska vlada ove je godine promijenila režim plaćanja dozvola za uspon na vrh i uvela pravilo da svaki penjač mora pod prijetnjom novčanih sankcija donijeti svoje smeće sa sobom natrag u dolinu.

novilist.hr