Divlji zapad u BiH: Pljačkaši banke pucali na čuvara i pobjegli sa oko 4.000 KM

policija
...u Banjoj Luci i puškama zaprijetili radnicama tražeći da im predaju novac. Iz kase su uzeli novac i krenuli vani, javlja klix.ba.

Kako neslužbeno doznaju, tada je reagiralo osiguranje i došlo je do obračuna vatrenim oružjem. Razbojnici su pucali na čuvara Nove Banke, ali ga nisu povrijedili, metak je završio u susjednoj zgradi.

Treći razbojnik čekao ih je u automobilu Passat te su se nakon pljačke sva trojica uputila u pravcu Slatine gdje su automobil i zapalili. Policija je ubrzo odvezla ostatke automobila, ali su na putu za skretanje ka groblju Sveti Ivo još uvijek vidljivi tragovi paljevine. Sumnja se da su razbojnici iz banke odnijeli između tri i četiri tisuće maraka.

Dok su neki građani, koji žive preko puta Nove Banke, sa balkona promatrali šta se dešava, drugi su se nakon prvog pucnja sakrili čekajući da se situacija smiri.

"Sve se odigralo brzo, trajalo je nekih desetak minuta, možda i manje. Čule smo pucnjavu i prepale se, pa smo se sakrile ispod stola. Nismo uspjele ništa vidjeti osim kada su tek ušli, a ubrzo zatim je uslijedila pucnjava i nismo smjele izaći dok se sve nije završilo", rekle su za Klix.ba radnice jedne kemijske čistionice preko puta Nove Banke.

U potjeru za trojicom pljačkaša osim policije, angažiran je Helikopterski servis Republike Srpske, potvrdila je glasnogovornica Centra javne sigurnosti Banja Luka Marija Markanović. Ona je precizirala da je Centru javne sigurnosti Banja Luka oko 8.25 sati prijavljeno da je prostorijama Nove banke od trojice nepoznatih maskiranih izvršitelja, uz upotrebu fizičke sile i pucanjem iz vatrenog oružja, izvršeno krivično djelo razbojništo.