Buzi 12 godina za zločin na Uzdolu

uzdol, Uzdolske kalvarije, K. Perić, buza, zločin uzdol, K. Perić

Zapovjedniku Samostalnog bataljona Prozor ABiH Enveru Buzi danas je izrečena kazna od 12 godina zatvora zbog pokolja na Uzdolu, koji se dogodio dok je zapovijedao Samostalnim bataljonom Prozor ABiH. Taj odred je izvršio pokolj u selu - ubijao djecu, starce, vojnike, a u završnoj riječi je Buza nijekao odgovornost kazavši da se „ne osjeća odgovornim, a još manje krivim“.

Branitelji Uzdola i rodbina mještana u Sarajevo su došli autobusom, neki i privatnim vozilima, da vide hoće li se nakon 26 godina stići pravda odgovornima za pokolj u njihovu selu. Prijevoz mještana je organizirala Udruga „Treće bojne Brigade Rama i branitelja Uzdola.

Podsjetimo, suđenje Enveru Buzi započelo je 14. studenoga 2016. Buza je optužen da je kao zapovjednik Samostalnog bataljona Prozor ABiH počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da su pripadnici Samostalnog bataljona Prozor u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križ, Zelenika i Raiči, te na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Uskoro i prve reakcije…

K.Perić