Bh. Uskok otkrivat će i procesuirati porezne utaje

porez, inspekcija, Čitluk, Međugorje, blokada, javna poduzeća, inspekcija, porez, Hercegovina, Midhat Arifović, Porezna uprava, Porezna uprava, inspektori, uskok, utaja poreza, inspekcija, federalna inspekcija, Sportska inspekcija, Porezna uprava, Porezna uprava, porezni obveznici, porezni dug, Međugorje, porez, inspektori, inspekcija, Porezna uprava, inspektori, inspekcija, zapečaćeni objekti, Zakona o fiskalizaciji, Porezna uprava FBiH, Porezna uprava FBiH, rad na crno
Ariva/Ilustracija

Na taj način naša zemlja dobila je tim po uzoru na rad hrvatskog Uskoka čime je omogućena učinkovitija borba protiv poreznih utaja, kojima se nanosi šteta proračunu BiH i svim građanima naše zemlje, piše Dnevni list

- Na sastanku ravnatelja UNO-a BiH Mire Džakule i glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića određen je tim od osam specijaliziranih zaposlenika UNO-a BiH te koordinator tima, koji će zajedno s rukovoditeljem Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju i tužiteljima iz Odsjeka za gospodarski kriminal Tužiteljstva BiH raditi na otkrivanju i kaznenom procesuiranju počinitelja poreznih utaja i neplaćanja poreza, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Zajednički rad

Tim zaposlenika UNO-a BiH će u stalnom kontaktu s tužiteljima Tužiteljstva BiH izravno i svakodnevno surađivati u istragama usmjerenim na otkrivanje poreznih utaja. Iz obje institucije za zajednički rad određeni su djelatnici koji imaju veliko iskustvo u procesuiranju kaznenih djela iz oblasti financijskog i gospodarskog kriminala, a provodit će se aktivnosti na otkrivanju i kažnjavanju poreznih utaja, kao i povratu utajenog poreza u proračun BiH. Na sastanku Džakula je informirao je glavnog tužitelja kako će UNO uskoro dostaviti Tužiteljstvu BiH opširno izvješće koje je Tužiteljstvo tražilo, a odnosi se poduzeća i porezne obveznike koji državi duguju oko 296 milijuna maraka te će se dogovoriti daljnje aktivnosti na procesuiranju fizičkih i pravnih osoba za koje postoje dokazi da su počinili kazneno djelo.

- Intenzivna suradnja Tužiteljstva BiH i UNO-a BiH nastavlja se u budućnosti radi otkrivanja i kaznenog gonjenja počinitelja poreznih utaja i povratu utajenog novca u državni proračun, stoji u priopćenju.

Antikorupcijski zakoni

Uz navedene aktivnosti na državnoj razini, Dnevni list podsjeća kako se i na razini Federacije uvelike priprema da se ponovno u Parlamentu FBiH nađe set antikorupcijskih zakona. Predlagači zakona naglašavaju kako oni predstavljaju okvir za učinkovitiju borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. I u tim zakonskim rješenjima predviđeno je otvaranje posebnog odjela, po uzoru na USKOK u Hrvatskoj. Hoće li navedena rješenja proći ili ponovno biti oborena u parlamentarnoj proceduri, ostaje za vidjeti, ali sigurno je kako pozitivnu stvar predstavlja činjenica da se ipak polako stvara okružje u kojem će se uistinu uhvatiti u koštac s razgranatom korupcijom i kriminalom.