6 uhićenih u Hercegovini zbog trgovine narkoticima

policija, droga, crna kronika, droga, pronađena opojna droga, droga, uhićenje, droga, Sipa, droga, suđenje, crna kronika, droga, krijumčari, droga, uhićenje, Livno, droga, droga, droga, šverc droge, Gacko, droga, droga, heroin, opijati , uhićenja
...Hercegovaca zbog sumnje da su bili umiješani u međunarodnu trgovinu narkoticima.

Uhićeni su Edin Kreso (32) iz Mostara, Denis Krvavac (26) iz Čapljine, Željko Brkić (30) iz Graba kod Ljubuškog, Zihmo Obradović (39) iz Stoca, Nebojša Vojičić (31) iz Trebinja i Vlado Prce (24) iz Bivoljeg Brda kod Stoca.
Time je, kako se navodi, presječen još jedan krak tzv. južne balkanske rute krijumčarenja droge s područja Crne Gore, preko BiH i Hrvatske, do zapadne Europe. Do sada je uhićeno ukupno 28 osumnjičenika koji se terete za udruživanje u zločinačku organizaciju radi međunarodne trgovine i krijumčarenja marihuane skunk, a u istragu je aktivno uključen i MUP Hrvatske.

U noćnim satima pripadnici SIPA-e započeli su veliku akciju, koja je nastavljena i jučer ujutro širom Hercegovine. Na području Stoca, Ljubuškog, Trebinja, Čapljine i Mostara izvršeni su pretresi u 10 stambenih i poslovnih objekata, koje su osumnjičeni koristili, a pretreseno je i sedam privatnih vozila. Tom prilikom zaplijenjena je i određena količina droge - rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, potvrđujući da je u ovoj akciji uhićeno ukupno šest osoba, koja su u poslijepodnevnim satima prevezena u Sarajevo.

Postoji sumnja da je ova skupina počinila kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi sa neovlaštenim prometom droge - rekao je Grubešić, koji u cilju istrage više detalja nije mogao iznositi u javnost. Većina osumnjičenih ranije nije dovođena u vezu s organiziranom trgovinom narkoticima i relativno su novi u "poslu" s krijumčarenjem skunka. Jedino je Mostarac Edin Kreso odranije poznat osobito poznat policiji, a 2005. godine u Sudu BiH osuđen je na sedam mjeseci robije zbog trgovine ljudima i navođenja na prostituciju u slučaju Olene Popik. Riječ je o Ukrajinki koja je u listopadu 2004. godine preminula od AIDS-a u mostarskoj bolnici, a bolovala je i od hepatitisa C, sifilisa i milijarne tuberkuloze.

Obradović je sin vlasnika mesnice i jednog restorana u Stocu. Krvavac je radio kao konobar, a Brkić je po zanimanju automehaničar. Ugostiteljstvom se bavio i Kreso, a zanimljivo je da su upravo preko tih poslova stvorili paravan za krijumčarenje skunka. Naime, raspolažemo s informacijama da je dio skunka krijumčaren u kamionima - hladnjačama, koji su prevozili svježe meso - sumnjaju istražitelji, navodeći da su osumnjičeni skunk nabavljali u Crnoj Gori i na razne načine su ga prebacivali u Hrvatsku, a samo je manji dio droge završavao na tržištu BiH.

Akcija Prenj I realizirana je 1. lipnja ove godine kada je uhićen v.d. predsednik mladeži HDZ-a 1990. Zvonko Perić (32) iz Stoca, kao i kriminalistički inspektor Vedran Falak (31) i relly vozač Željko Rebac (40) iz Čapljine, te profesor Srednjoškolskog centra u Stocu Miro Šutalo (36), Dragan Orbović (40) iz Nikšića i Stanko Savić (40) iz Banja Luke. Inspektori SIPA-e su kod njih zaplijenili 30 kilograma skunka, a terete se za krijumčarenje ukupno 108 kilograma ove droge.

U akciji Prenj II od 7. srpnja ove godine u Hercegovini je uhićena 14-člana organizirana kriminalna skupina koja se tereti za krijumčarenje 100 kilograma skunka. Prema optužnici Tužiteljstva BiH, koja je potvrđena 15. listopada ove godine, organizator skupine je Darijo Perić (35) zvani Crni iz Stoca, dok su kao članovi označeni Aleksandar Milić (38) iz Trebinja, Slobodan Miličević (53) iz Bileće, Desko Toholj (59) iz Ljubinja, te Stočani Hamdija Rizvanbegović (38), Šime Šljivić (31), Tomislav Perić (37), Musair Đulić (40) i Amir Ivanković (25), zatim Gordan Kosjerina (44) iz Ljubinja, kao i Josip Prce (23), Luka Raguž (41) i Ermin Rahić (21) iz Čapljine i Alen Katica (38) iz Mostara. Skupina je drogu nabavljala u Crnoj Gori, a onda je dalje rasturala u BiH i Hrvatskoj. U akcijama Prenj do sada je Sud BiH, nakon priznanja krivnje, inspektor Vedran Falak je osuđen na dvije i pol godine, a Željo Rebac i Dragan Orbović na godinu i osam mjeseci, dok je Stanko Savić dobio godinu i pol dana robije. Ostali negiraju optužnice.

pogled.ba