Zvizdić 'udario' na Plenkovića: Prestani igrati ulogu premijera BiH

Prateći posljednje istupe premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u institucijama Europske unije, kao i prilikom njegovih bilateralnih susreta, primjetan je pokušaj uspostave patronističkog ponašanja spram Bosne i Hercegovine, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

Plenković, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU, nastupa kao da je premijer BiH, a ne Hrvatske, što nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i izravno miješanje Hrvatske u unutarnja pitanja u BiH. Premijer Hrvatske na ovaj način pokušava institucionalno uspostaviti netočne, selektivne i konfuzne teorije o ugroženosti samo jednog naroda u BiH, navodi Zvizdić.

Siguran sam da Plenković zna da su, u skladu s odredbama Ustava BiH, Bošnjaci, Srbi i Hrvati jednakopravni i konstitutivni na cijelom teritoriju BiH, te da u bilo kojoj instituciji na razini BiH: Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH, ne može, zbog brojnih mehanizama zaštite, biti donesena nijedna odluka suprotno demokratskoj volji izabranih ili imenovanih predstavnika bilo kojeg naroda, dodao je dalje Zvizdić.

Predsjedavajući Vijeća ministara dalje navodi darazina tolerancije koju posebno pokazuje bošnjački narod je takva da postoji skoro paritetna zastupljenost u rukovodećim funkcijama na razini BiH. Tako, na primjer, hrvatski narod, kojeg je po posljednjem popisu 15,43 posto u BiH, ima duplo više rukovodećih funkcija - skoro 30 posto, što u potpunosti demantira bilo kakvu teoriju o neravnopravnosti. S ovakvim ustavno-političkim sustavom BiH, u kojem etnički princip nadvladava građanski, što nije u skladu sa suvremenim europskim i demokratskim standardima, upoznati su svi akreditirani predstavnici stranih država i europskih i međunarodnih institucija.

Zbog toga smatram da nema nikakve potrebe da premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković upoznaje šefove država i vlada članica EU sa stanjem u BiH, jer te zemlje preko svojih ambasada u BiH i u kontaktima sa službenicima BiH jako dobro poznaju situaciju u našoj zemlji. Članice EU su dobro upućene i u proces izmjena Izbornoga zakona u BiH, jer su predstavnici EU u BiH sudjelovali u pregovorima političkih stranaka o izmjenama Izbornoga zakona i svima njima je dobro poznato da je upravo HDZ odbio sva rješenja koja su bila razmatrana, stoji u Zvizdićevoj reakciji.

Zvizdić dodaje da najviše čudi činjenica da su stavovi koje Plenković zastupa i iznosi u ime samo jednog naroda, odnosno jedne političke stranke, u potpunoj suprotnosti s odlukom Europskoga suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci, kojom se predviđa da svi građani BiH imaju pravo birati i biti birani.

Zbog toga se ne može govoriti o ravnopravnosti i ugroženosti, a ne zalagati se da se ona, ne selektivno, nego sveobuhvatno i trajno ukloni. Slične jednoznačne i pristrane stavove je Hrvatska iznijela i na sastanku ministara vanjskih poslova članica EU koji je održan u ponedjeljak u Luksemburgu te je tražila da se ti stavovi ugrade i u zaključke s toga sastanka. To druge članice EU nisu prihvatile, čime su iskazale jasan stav i odbile neprincipijelno miješanje u unutarnje procese u BiH, naveo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zbog svega navedenog, pozivam Plenkovića da kao premijer susjedne države prestane igrati ulogu premijera BiH i glasnogovornika samo jedne političke i etničke opcije te da BiH počne promatrati kao suverenu državu ravnopravnih naroda i građana i kao dobroga i iskrenoga susjeda. Također ga pozivam da se u nastavku našeg djelovanja svi ponašamo u skladu sa starom narodnom izrekom: "Poštuj da bi bio poštovan", stoji u izjavi Denisa Zvizdića.

 

Tagovi: Denis Zvizdić
19.10.2018 u 10:22