Zvizdić i Bevanda slabe državnu policiju

Postrojba Zulfikar, ratko mladić, ratni zločin, droga, dževad mlaćo, branitelji, policija, akcija, policija, šverc, akcija, sipa uhićenje, policija, akcija, policija, akcija, Sipa, heroin, Ćazim Behrić, upravitelj logora, Drmaljevo, velika kladuša, brutalni incident, teško ozlijeđena, Mladić i djevojka, raspamećen, traumatologija, Zagreb, uhićenja, akcija, droga, Mostar, Sipa, uhićenja, akcija, Policijski dužnosnici, Sipa, BIH, Policijski dužnosnici, prijedor, Sipa, ratni zločinac, ratni zločin, ratni zločini, Sipa, krađa auta, auto mafija, policijska tijela bih, policijski odbor, Ministarstvo sigurnosti BiH, prijevoz, Vjekoslav Bevanda, Denis Zvizdić
... su odlukom o visini o visini, načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prijevoz na posao i prijevoz s posla u institucijama BiH dodatno ugrozili rad policijskih agencija na državnom nivou, pa čak doveli u pitanje i njihov dalji rad, piše novinska agencija Patria.

Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini na čelu sa Draganom Krvavcem upozorava da je ovo novi udar na državne policijske agencije te ističu da nisu konsultirani, niti pitani, a što je zakonska obveza.

- Prilikom izrade podzakonskih akata Vijeće ministara izvršit će konsultacije s predstavnicima reprezentativnog sindikata u institucijama Bosne i Hercegovine - stoji u Zakonu o plaćama u institucijama BiH.

Ovim činom Vijeće ministara dodatno će otežati uvjete i život policajaca, te Savez sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini traži da se policijske agencije izuzmu iz ove odluke.

Ovom odlukom posebno će biti ugroženi pripadnici Granične policije, s obzirom da pojedini putuju velike udaljenosti da bi stigli do posla. Pitanje je sada, upozoravaju u Savezu, hoće li od 1. listopada ljudi moći doći na posao.

- Pozivamo i ministra sigurnosti Dragana Mektića da reagira i zaštiti policijske službenike Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije, DKPT-a - napominju iz Saveza.

Također, izražena je sumnja u procijenjenu uštedu u budžetu institucija a za koju su u Vijeću ministara kazali da će biti do 725.000 KM godišnje. Negdje je oko 23.000 zaposlenih te pi po toj računici Vijeća ministara u prosjeku uzeli po 2,62 KM.

A, inače, odlukom je predviđen model obračuna predmetne naknade zasnovan na iznosu dnevne, odnosno tjedne naknade prema dužini putovanja s posla na posao zaposlenih u institucijama BiH. Iznos dnevne, odnosno tjedne naknade utvrđen je na osnovu prebivališta zaposlenog, pri čemu se u obzir uzima broj kilometara od mjesta rada do mjesta prebivališta utvrđen najkraćom prometnom putnom komunikacijom na navedenoj relaciji, s tim da mjesečna naknada u ove svrhe ne prelazi iznos od 300 KM.

Odluka će se primjenjivati od 1.10.2017. godine. Krvavac poziva još jednom da se preispita ova odluka kada je riječ o policijskim službenicima.

- Sramota je da nikog nisu konsultirali, a uz sve i nezakonito je uraditi ovakvu stvar bez sindikata. Mi smo spremni suočiti se s onim koji zloupotrebljavaju ovu mogućnost, ali ovako naprasno donijeti odluku je porazno - kaže Krvavac, pitajući s kome je u cilju oslabiti policiju BiH.

Inače, policajci u agencijama na državnom nivou, točnije u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i Graničnoj policiji, imaju plaće niže od primanja policajaca na drugim nivoima čak i do 500 KM, a nemaju izjednačene koeficijente ni s državnim službenicima.

Prema važećem Zakonu u institucijama BiH zaposlenici za srednjom stručnom spremom imaju koeficijent od 1,40 do 1,60, a policijski službenik 1,29! Ovo u praksi znači da čak i tajnica u nekoj instituciji ima veću plaću od policajca s državnog nivoa!?

U parlamentarnoj proceduri je ispravka ove nepravde, a interesantno upravo je Vjekoslav Bevanda (on je i predlagač odluke za prijevoz) najveći protivnik usvajanja izmjena zakona koji bi omogućio policijskim službenicima dostojanstveniji život i rad.