FOTO  Župa Drvar ušla u novu godinu s obećanjem da će napokon riješiti pitanje izgradnje katoličke crkve

drvar
...unatoč vrlo hladnom vremenu i temperaturi koja se spuštala i do 20 stupnjeva ispod ništice.

Župna zajednica se kroz vrijeme došašća pripremala za Božić duhovno, dobro posjećenim svakodnevnim misama zornicama koje su slavljene u 6 sati.

U Drvaru ni ove godine nisu izostale „žive jaslice" koje su uprizorene pred župnom crkvom po treći put u sklopu duhovno-kulturne manifestacije „Božić u Drvaru". Nositelji ove priredbe su mladi župe Drvar, a zahvaljujući dobroj suradnji župe Drvar i Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, svi biblijski likovi imali su originalne kostime. U glazbenom dijelu programa nastupio je tamburaški sastav „Zlatne žice" iz Zenice, dok je ekumensku notu ovoj večeri dao nastup solistice iz Drvara Nede Todorović koja je u pratnji gitare izvela dvije pravoslavne božićne skladbe.

Inače, mladi župe Drvar su pred Božić imali izvedbu „živih jaslica" i u zeničkoj župi Crkvice, a bili su aktivni i u „kreativnim radionicama" izrađujući božićni nakit koji su prodavali na božićnoj manifestaciji.

Božićnu radost u Drvaru doživjela su i djeca, pa je tako Sveti Nikola podijelo 80-ak paketića, a na sam Božić podijeljeno je 120 paketa katoličkoj i pravoslavnoj djeci, što već tradicionalno o Božiću šalju djeca iz Njemačke djeci u Bosni, preko Caritasa Banjolučke biskupije.

Imeđu Božića i Bogojavljenja župnik drvarski obišao je po kućama većinu drvarskih katoličkih obitelji moleći s njima i za njih Božji blagoslov. Prema zadnjim statistikama u župi Drvar živi oko 170 katoličkih obitelji s oko 480 članova.

Župa Drvar je u protekloj godini dijelila sudbinu cijelog grada koji se suočava s brojnim problemima, od kojih je najveći problem odlaska mladih ljudi. Mladi odlaze u druge dijelove BiH, u Srbiju, Hrvatsku i treće zemlje, od čega se najviše bilježi trend odlaska u Irsku u potrazi za poslom.

Tračak nade u rješavanju dugo postojećeg problema oko dobivanja dozvola za izgradnju katoličke crkve u Drvaru dao je i novoizabrani načelnik općine Drvar Goran Broćeta. On je pred Božić službeno pozvao u svoj ured drvarskoga župnika don Davora Klečinu u cilju osobnog upoznavanja i upoznavanja sa životom i problemima katoličke zajednice u Drvaru.

Po riječima načelnika Broćete problem izgradnje katoličke crkve u Drvaru je nepotrebno ispolitiziran, te je obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se problem što prije riješio, odn. kako bi župa Drvar dobila prikladnu lokaciju i sve potrebite dozvole za izgradnju katoličke crkve, te kako bi se nekadašnji društveni dom „Partizan" - koji se već 22 godine koristi kao bogoslužni prostor - vratio prvotnoj namjeni.

Zanimljiva je i tvrdnja načelnika Broćete da bi - po njegovu mišljenju - izgradnja katoličke crkve Drvar malo više otvorila Zapadu, s čim se složio i župnik Klečina navodeći dosadašnji primjer posjeta grupa mladih iz Italije i Španjolske Drvaru i Bos. Grahovu, što je npr. u Grahovu urodilo inicijativom Talijana da sudjeluju u obnovi i proširenju školske sportske dvorane te u nekim drugim projektima od koristi za cijelu lokalnu zajednicu.

(Župa Drvar)