Zukan Helez je Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata pretvorio u bošnjačku OZNU

Zukan Helez

...Domovinskog rata, raspisalo je javni natječaj (objavljen u Dnevnom listu), za popunu radnog mjesta rukovodećeg državnog službenika u navedenom ministarstvu, tj. popunu mjesta sekretara/tajnika (jedan izvršitelj), kojeg potpisuje direktor mr.sc. Sead Maslo ispred Agencije za državnu službu Federacije BiH. S obzirom da Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata regulira prava branitelja i članova njihovih obitelji koji su bili pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, tj. četiriju komponenti koje su sačinjavale Oružane snage BiH: Hrvatsko vijeće obrane (HVO), Armija Bosne i Hercegovine, MUP Republike Bosne i Hercegovine, Policija HZ-HB-a i MUP HZ-HB-a, te bivši pripadnici HOS-a i Vojske Zapadne Bosne koji nemaju status vojne komponente Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

S obzirom da je Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata institucija koja bi trebala voditi računa o jednakomjernoj zastupljenosti naroda koji su sačinjavali Oružane snage BiH, nije nam jasno da li sekretar/tajnik koji se odabire na objavljenom javnom natječaju ulazi u kvotu izbalansirane nacionalne strukture ministarstva. Trenutno su u navedenom Federalnom ministarstvu, na rukovodećim mjestima, uposleni sljedeći djelatnici:
- ministar, Zukan Helez - Bošnjak
- šef Kabineta, Salko Beba - Bošnjak
- savjetnik, Besim Hodžić - Bošnjak
- savjetnik, Sabid Lipović - Bošnjak
- savjetnik, Ismar Bratić - Bošnjak
- pomoćnik ministra za upravno rješavanje, Nezim Ćatić - Bošnjak
- pomoćnik ministra za financije i informacioni sistem, Nermina Spahalić - Bošnjakinja
- pomoćnik ministra za pravne i opće poslove, Ibrahim Ganibegović - Bošnjak
- glavni federalni inspektor, Omer Bašić - Bošnjak
- pomoćnik ministra za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze, Martin Frančešević - Hrvat, protiv kojeg je ministar Zukan Helez podnio nekoliko kaznenih disciplinskih prijava i onemogućio mu aktivno sudjelovanje u radu Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

S obzirom da u javnom natječaju nije navedeno iz reda kojeg naroda se bira sekretar/tajnik navedenog Federalnog ministarstva, a poznajući pristranost i zlonamjernost ministra Heleza prema hrvatskom narodu i hrvatskoj komponenti, uopće ne dovodimo u pitanje činjenicu kako će na navedeno upražnjeno mjesto biti uposlen - još jedan Bošnjak.

Nezakonito, neustavno i jednonacionalno upravljanje ovim ministarstvom, dovelo je hrvatske branitelje, pripadnike HVO-a i Policije Herceg-Bosne na razinu obespravljenih građana drugog reda, kojima se, samo zato što su Hrvati, masovno oduzimaju trajno stečena prava, tj. ukidaju im se novčane naknade kroz invalidnine i mirovine (što se danas konkretno može mjeriti milijunima konvertibilnih maraka), i preusmjeravaju pripadnicima Armije BiH koji su uglavnom bili Bošnjaci.
Zakon o reviziji branitelja je donesen uz snažnu potporu hrvatskih predstavnika, no bez suglasnosti predstavnika hrvatskih branitelja, koji su znali kako se time samo još jedna, nacionalno važna nadležnost, prenosi u Sarajevo, što će za kratko vrijeme imati dalekosežne posljedice za socijalni i pravni status hrvatskih branitelja. Vrijeme je pokazalo kako su svi oni koji su zagovarali Zakon o reviziji branitelja napravili ozbiljnu nacionalnu pogrešku, čije posljedice snosimo mi, hrvatski branitelji i članovi naših obitelji.

Ministar Zukan Helez je Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata pretvorio u bošnjačku OZNU (odjeljenje za zaštitu interesa bošnjačkog naroda) koja nezakonito i neustavno progoni hrvatske branitelje, izvodi ih iz trajno stečenih prava i oduzima im novčana sredstva kršeći im sva, međunarodnim konvencijama i Daytonskim mirovnim sporazumom (koji je potpisala i Republika Hrvatska), zagarantirana ljudska i nacionalna prava.
Zahvaljujući zavađenosti hrvatskih političara oko dobro plaćenih fotelja, ministar Zukan Helez je iskoristio priliku i uveo prijeki sud u Federalno ministarstvo branitelja i invalida Domovinskog rata, te nezakonitim imenovanjem revizorskih timova, kršeći Zakon o upravnom postupku, omogućio da se hrvatski branitelji masovno i nezakonito izvode iz stečenih prava.

Mjesto tajnika u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata je vrlo važno i dosad je na tom mjestu uvijek bio hrvatski predstavnik (budući da je ministar uvijek bio Bošnjak), stoga ovim putem želimo javno uputiti poziv svim hrvatskim predstavnicima da se na navedeno upražnjeno radno mjesto imenuje kompetentan Hrvat koji će se zauzeti za jednakopravnost hrvatskih branitelja u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, ukazivati na nezakonite postupke i na neravnomjerno trošenje novčanih sredstava, tj. zajedno s ministrom imati uvid u cjelokupni rad ministarstva.

KOORDINACIJA UDRUGA PROIZIŠLIH
IZ DOMOVINSKOG RATA