Zovko: EU i Amerika moraju ponuditi nepristrano rješenje za izlaz iz izborne krize u BiH

željana zovko
Povjerenik Hahn je u svom obraćanju zastupnicima AFET-a naglasio važnost objavljenih paketa izvješća koji ocjenjuju trenutnu političku situaciju u državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo EU. Paket izvješća o proširenju mjeri napredak u implementaciji reformi u sklopu politike proširenja, osobito napredak na području gospodarskih reformi, reformi na području vladavine prava, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, tržišnog natjecanja.

Hahn je naglasio u svom obraćanju zastupnicima kako paket proširenja nije svrha sama sebi već da mu je cilj proširiti stabilnost u neposrednom susjedstvu Europske unije. Istaknuo je kako je Komisija s objavljenom Strategijom EU-a za proširenje prijedonijela stvaranju pozitivne perspektive EU članstva za države Zapadnog Balkana te tako doprijenila i u dinamici politike proširenja, što se vidi i preporuci Komisije Vijeću za otvaranja pregovora o pristupanju s Makedonijom i Albanijom.

U raspravi je i sudjelovala i zastupnica Zovko koja se u svom obraćanju osvrnula na političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

„Kakav će biti odgovor Komisije na moguću blokadu vlasti u BiH nakon izbora u listopadu kao posljedica nenalaženja kompromisa za izborni zakon nakon što su bošnjačke stranke predložile rješenja u suprotnosti odlukama Ustavnog suda. Očigledno je kako je američko državno tajništvo to shvatilo uzimajući u obzir nedavno svjedočanstvo Matthewa Palmera, pomoćnika zamjenika američkog državnog tajnika zaduženog za Europu i Euroaziju, u američkom Kongresu," upitala je Zovko.

Povjerenik Hahn je u svom odgovoru zastupnici Zovko naglasio kako je odgovornost političkih lidera u Bosni i Hercegovini da se pronađe političko rješenje koje će odgovarati svim narodima u BiH, a koje bi u konačnici ubrzalo i europski put Bosne i Hercegovine. Zaključno, naglasio je kako će se EU dodatno angažirati u potrazi za održivim rješenjem ovog pitanja ukoliko bude zahtjeva sa strane bh političara.