Zoran Krešić novinar godine

Zoran Krešić

Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja za 2018. je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske. Na manifestaciji "Nezavisnih novina", održanoj u hotelu "Bosna" u Banjoj Luci, istaknute su brojne zasluge Cvijanović, uključujući i to što su, dok je bila premijerka, mirovine uvećane za oko 20%.

Velika konkurencija

Osim toga, uz ostalo, od rujna zakonskim rješenjima osigurano je povećanje plaća za sve zaposlene u javnom i realnom sektoru, a počelo se i s preuzimanjem refundacije bruto iznosa za rodiljski dopust. Proglašeni su i najbolji ministri u obje entitetske vlade, kao i u Vijeću ministara BiH, a koje su birali čitatelji Nezavisnih. Najboljim ministrom u Vladi RS-a proglašen je Alen Šeranić, ministar znanosti i tehnologije, a za najboljeg ministra u Vladi FBiH Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH. Najbolji ministar u Vijeću ministara BiH je Josip Grubeša, ministar pravosuđa. - Biti ministar o ovoj državi nije nimalo lako, a biti ministar pravosuđa tek ima posebnu dimenziju. U BiH još uvijek postoje tri istine, tri pravde. A mi moramo biti taj balans i pronaći jedan, zajednički put do rješenja. Stoga mi je drago i zahvaljujem Nezavisnim novinama da su prepoznali rad, trud i promjene koje smo u resoru pravosuđa pokrenuli - kazao je ministar Grubeša. Prestižnu novinarsku nagradu "Nikola Guzijan" urednički kolegijum Nezavisnih novina ove godine dodijelio je Zoranu Krešiću, novinaru Večernjeg lista, koji kao svoj najveći uspjeh ističe činjenicu da već 20 godina uspijeva raditi ono što najviše voli - biti novinar. - Biti u društvu ljudi koji su dobili priznanje "Nikola Guzijan", ali i velikog Željka Kopanje ogromna je čast, rekao bih privilegija, ali i obveza. Ovo predstavlja priznanje za sav moj rad, ali i moje redakcije te obvezu da nastavimo dalje. Želja mi je da u BiH, našoj zajedničkoj domovini, prestanemo voditi ratove i gradimo društvo jednakopravnosti naroda i građana - kazao je Krešić. Prilikom odluke za dodjelu priznanja za podvig godine, pod nazivom "Jelena Trikić - Majka Hrabrost", uređivački kolegij Nezavisnih je imao mnogo kandidata, a u konkurenciji najhumanijih djela priznanje je zasluženo otišlo u Mrkonjić Grad, u ruke Petra Lakića, Vladimira Vidića i Mirka Galića. Ti mladići nisu znali za strah kada su 31. svibnja došli na rođendanski roštilj na jezero Đol i čuli poziv u pomoć, pa su uskočili u vodu i spasili 13-godišnju Hanu Omić koja je bila bez svijesti.

U sjećanje na Željka Kopanju

Zahvaljujući izuzetnim poslovnim uspjesima, nagrada gospodarstvenik godine pripala je generalnom direktoru "Olimpijskog centra Jahorina" Dejanu Ljevnaiću. U Nezavisnim novinama s ponosom ističu da je ova manifestacija kruna zalaganja za osnovne društvene vrijednosti: poštovanje slobode misli i govora, odgovornost prema sebi i drugima, zalaganje za mir i dijalog, spremnost da se uhvatimo u koštac sa svim nedaćama kako bismo stvorili bolji svijet oko sebe. "Svih ovih godina trudili smo se da naši izbori budu što bolji i znali smo da ne možemo zadovoljiti sve ukuse, ali uvijek smo ih birali s najvećom odgovornošću i dobrom namjerom. Iako od 2016. nosi naziv "In memoriam Željko Kopanja" u znak sjećanja na našeg osnivača, pokušavamo, a nadamo se da u tome i uspijevamo, očuvati živom njegovu ideju kako bismo završili godinu porukama optimizma i dijaloga, lišenu svakog senzacionalizma", rekla je Sandra Gojković-Arbutina, glavna urednica. Nezavisne novine ličnost godine izabrale su po 16. put, a manifestacija od 2016. nosi naziv "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja", u čast njezina pokretača i osnivača Nezavisnih novina Željka Kopanje, koji je preminuo 8. kolovoza te godine od posljedica srčanog udara. Ovogodišnja svečanost Nezavisnih još jednom je bila skup najeminentnijih osoba iz svih sfera života te ispunila očekivanja i postignute visoke standarde.

Vecernji.ba