Zoran Galić: Na područje Istočne Hercegovine šaljemo dodatan broj službenika i specijalističke opreme

zoran galić
Arhivska fotografija

... 15. prosinca 2017. u pokušaju ili neposredno nakon ilegalnog prelaska državne granice otkriven je 651 državljanin zemalja visokog migracijskog rizika, dok ih je u 2016. otkriveno manje od stotinu.

U listopadu 2017. otkriveno je 105 ilegalnih migranata, u studenom 76, dok su u prvih 15 dana prosinca 2017. otkrivene 103 osobe. U 2017. GPBiH evidentirala je 138 slučajeva pokušaja ili ilegalnog ulaska, te 48 pokušaja ilegalnog izlaska iz BiH.

U najvećem broju otkriveni su državljani: Alžira (103), Pakistana (97), Afganistana (82), Turske (60), Libije (48), Sirije (43), Maroka (31), Irana (26), Albanije (15), te 95 osoba s područja Kosova.

Najnoviji slučajevi evidentirani su na području Trebinja, Bileće i Višegrada. Službenici Postrojbe granične policije Trebinje 15.12.2017. godine u ilegalnom prelasku državne granice spriječili su sedmoricu Alžiraca i Marokanca. Otkriveni su u graničnom pojasu na području Bileće.

Dan ranije, 14.12.2017. na području Trebinja prilikom ilegalnog ulaska iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu otkrivena su dvojica Alžiraca, Albanac i osoba s područja Kosova. Službenici Postrojbe za podršku i kontrolu Terenskog ureda Istok Višegrad GPBiH 15.12.2017. otkrili su trojicu Pakistanaca. Ilegalni migranti bit će predati pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH.

„U posljednjih nekoliko mjeseci ilegalni prelasci državne granice intezivirani su iz pravca Crne Gore u kojoj se prema raspoloživim informacijama nalazi značajan broj tražitelja azila iz zemalja visokog migracijskog rizika. Riječ je o osobama koje u Crnu Goru dolaze iz pravca Albanije, a teritorij BiH pokušavaju koristiti kao tranzitno područje za odlazak u zemlje Europske Unije. Na području Istočne Hercegovine u 2017. u 88 slučajeva otkriveno je 256 ilegalnih migranata koji su pokušali ili u BiH ušli iz Crne Gore. Zbog povećanog broja pokušaja i ilegalnih prelazaka Postrojbi granične policije Trebinje preusmjerili smo dodatni broj policijskih službenika iz drugih organizacijskih postrojba, kao i dodatnu specijalističku opremu za nadzor granice. Prilikom ulaska u BiH ilegalni migranti najčešće se kreću pješke zaobilazeći granične prijelaze." - izjavio je direktor GPBiH, Zoran Galić.

Pripadnici GPBiH su manji broj ilegalnih migranata otkrivali u tovarnom prostoru teretnih motornih vozila ili u čamcima prilikom prelaska preko Drine. Kada je riječ o pokušajima ilegalnog izlaska iz BiH najveći broj slučajeva evidentiran je na području Bihaća i Velike Kladuše, a u zadnje vrijeme i na području Posušja, Čapljine i Gruda. Prilikom pokušaja izlaska iz BiH karakteristični su slučajevi državljana Turske koji zloupotrebljavaju bezvizni boravak u BiH pokušavajući ilegalno ući u R. Hrvatsku, stoji na službenoj web stranici Granične policije Bosne i Hercegovine.