Značajna obnova: Nakon više od četvrt stoljeća vlak krenuo iz Sarajeva prema Bihaću

vlak, Sarajevo, Banja luka
Sa željezničkog kolodvora u Sarajevu u ponedjeljak je nakon više od 27 godina prekida prema Bihaću krenuo putnički vlak koji je prestao prometovati još u proljeće 1992. godine na početku rata u BiH.

Suvremeni "Talgo" vlak vozit će iz Sarajeva ka Bihaću jednom dnevno a Željeznice FBiH putnicima su ponudile povratnu kartu po cijeni od 59 konvertibilnih maraka (oko 30 eura) uz dodatnu mogućnost uporabe kabina u spavaćim kolima. Putovanje vlakom između dva grada trajat će nešto više od osam sati.


"Ovime ispunjavamo obećanje da ćemo povezati sve veće gradove u BiH željezničkom mrežom", kazao je tijekom svečanog ispraćaja vlaka iz Sarajeva Enes Džafić, direktor Željeznica FBiH.

Bihać je do sada bio u značajnoj prometnoj izolaciji jer je ovisio isključivo o cestovnom prometu a uspostava putničkog željezničkog prometa omogućena je nakon rekonstrukcije električne mreže na pedesetak kilometara pruge unutar Unsko-sanske županije.

Obnova putničkog prometa ka Bihaću značajna i stoga što predstavlja konkretni korak u nastojanju da se obnovi promet Unskom prugom, ujedno najkraćom i najrentabilnijom željezničkom vezom između Zagreba i Splita.

Međudržavni promet tom prugom u prekidu je još od 1991. godine a dogovor o njenom stavljanju u funkciju neprestano komplicira činjenica da ona na čak sedam mjesta prelazi sadašnju granicu između Hrvatske i BiH. Željeznička mreža u BiH i dva i pol desetljeća nakon rata u lošem je stanju i uglavnom se koristi za prijevoz tereta. Putnički promet je skroman i povezuje samo gradove unutar BiH a međunarodnih željezničkih veza uopće nema.