Živko Budimir se žalio na bolove u kičmi

Živko Budimir
Na samom početku pretresa Ragib Hadžić, odvjetnik prvooptuženog Budimira, kazao je kako njegov branilac ima problema sa kičmom, te da upravo iz tih razloga nije došao na prethodno ročište, koje je trebalo biti održano 26. travnja, ali je odgođeno za danas.

Budimir je to potvrdio obrazloživši da je u petak naručen na snimanje magnetnom rezonancom.

- Kontinuirano trpim bolove, znojim se od bolova. Uz velike poteškoće doputovao sam danas u Sarajevo. Ubrzo ću biti podvrgnut hitnom operativnom zahvatu u Hrvatskoj - pojasnio je u vidno lošem zdravstvenom stanju Budimir.

Naveo je da bi postoperativni oporavak, prema procjenama medicinskih stručnjaka, mogao potrajati između dva i šest mjeseci. Sutkinja Merima Kurtović-Bilić potom je upitala svih šest optuženih u ovom predmetu da li ostaju pri svom stavu i ponovo se izjašnjavaju da nisu krivi, što su svi oni i potvrdili.

U okviru dokaznog postupka županijski tužitelj Sanin Bogunić i Samir Selimović ispitali su svjedoke Sarvan i Galića, koji su radili na pretresu prostorija predsjednika Federacije BiH Živka Budimira u Mostaru u travnju 2013. godine.

Galić je detaljno opisao postupak pretresa.

- Pretres ureda predsjednika FBiH izvršen je po naredbi Suda i Tužiteljstva BiH, a njim je rukovodila postupajuća tužiteljica Dijana Kajmaković - rekao je Galić, koji je tada obavljao funkciju zapisničara.

Kako je naveo, tom prilikom u hodniku ispred Budimirove kancelarije u posudi za kišobrane pronađena je crna torbica, koja je po naredbi tužiteljice Kajmaković pretresena, nakon što su se svi prisutni izjasnili da za nju ne znaju.

Oko torbice su se najmanje sat vremena danas zadržali i tužioci, ali i obrana, a Galić je kazao kako su u njoj, između ostalog, pronađeni osobni dokumenti - vozačka dozvola i osobna iskaznica na ime Ivana Knezovića, koji se prethodno, također, izjasnio da za torbicu nije znao. U torbici je, naveo je dalje Galić, pronađen i novčanik sa oko 880 KM.

Odvjetnika Hadžića interesovalo je što se potom dogodilo sa Knezovićem, a Galić je kazao da je on, po naredbi postupajuće tužiteljice, odveden u prostorije SIPA-e u Mostaru. Sutkinja Kurtović-Bilić potom je navela da bi spomenuti Ivan Knezović mogao biti zanimljiv za svjedoka u ovom predmetu.

Tijekom svjedočenja Jasmine Sarvan i Jole Galića sutkinja je u nekoliko navrata opominjala Hadžića, uz upozorenje da njegovo došaptavanje sa Budimirom može predstavljati poteškoće za tehničku službu prilikom preslušavanja današnjeg suđenja, pa bi cijeli postupak svjedočenja mogao biti ponovljen.

Budimir je opovrgnuo Galićeve navode u vezi s rasporedom prostorija ureda predsjednika FBiH, kazavši da je bitno drugačiji u odnosu na ono kako je on opisao. Galić mu je odgovorio da to sve zavisi od kuta iz kojeg se promatra, na što mu je kroz smijeh bivši predsjednik FBiH kazao kako je logično da se raspored prostorija promatra sa ulaznih vrata.

Svjedok je potom kazao da se on možda dobro toga ni ne sjeća.

Iako je bilo predviđeno svjedočenje i trećeg svjedoka - još jedne službenice SIPA-e, do toga nije došlo jer je prvooptuženi Budimir kazao da ima poteškoća u praćenju rasprave, pa je tužioce upitao koliko bi sve to moglo potrajati. Nakon procjene tužioca Bogunića da bi svjedočenje moglo potrajati sat do sat i po, Budimir je rekao da zbog ogromnih bolova koje osjeća nije u stanju pratiti nastavak rasprave.

- Ja zaista ne mogu izdržati, a i ovo što sam i do sada izdržao je zbog vas sutkinjo - rekao je Budimir.

Sutkinja je kazala kako će suđenje biti nastavljeno 21. lipnja, ali će to zavisiti od Budimirovog zdravstvenog stanja. U izjavi medijima, advokati prvooptuženog i drugooptuženog kazali su kako su zadovoljni današnjim ročištem. Budimirov branitelj Ragib Hadžić kazao je kako je posebno zadovoljan iskazom svjedoka Galića.

- Postepeno se raščišćavaju neke stvari na koje smo mi ukazivali od samog početka - da je ovo predmet koji je u najmanju ruku sumnjiv kao svojevrsna štimaljka - rekao je Galić.

Avdulah Kovačević, odvjetnik optuženog Barišića smatra da optužnica izgleda polako poprima svoju nestabilnost i nesigurnost.

- Ovo je još jedan u nizu aktualnih političkih procesa koji polako poprimaju epizodnu ulogu. Nažalost, ovo sve košta naše građane i naše poreske obveznike. Ovo će potrajati sigurno nekih dvije godine dana, pa sad vi zamislite koliko je to sve isplativo - riječi su advokata Kovačevića.

Optužnica u predmetu "Budimir i ostali" podignuta krajem 2013.

Podsjećamo, Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu je u studenom 2013. podiglo optužnicu protiv Budimira, federalnog poslanika Željka Asića, Budimirovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Komisije za pomilovanje FBiH Hidajeta Halilovića i predsjednika Jedinstvene organizacije boraca Sauda Kulosmana.

Optužnica je podignuta i protiv Armina Kulovca koji je, kako se navodi, tražio vezu da njegov brat Admir Kulovac, osuđen zbog silovanja i posjedovanja droge, bude pomilovan.

Budimir se tereti da je, djelujući sa drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, među kojima i onih iz političkog života, kao i iz kriminalnog miljea, zloupotrijebio položaj i ovlaštenja predsjednika FBiH, na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije za osobe osuđene na različite zatvorske kazne.

Kako je navedeno u optužnici, među pomilovanim osuđenicima bili su višestruki povratnici u izvršenju kaznenih djela, osobe koje nisu imale pozitivno mišljenje nadležnih institucija za pomilovanje, te ljudi čije je puštanje na slobodu u velikoj mjeri izazvalo ugrožavanje sigurnosti građana.

Budimir se tereti i za nezakonito plaćanje računa, te kupovinu odjeće i drugih predmeta za osobnu uporabu iz budžetskih sredstva.