FOTO/VIDEO  Živko Budimir se nastavlja ponašati protuustavno

Živko Budimir
...rekao je u razgovoru za "Al Jazeeru Balkans" premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Smatra da je na raspravi pred Ustavnim sudom bilo veoma jasno utvrđeno da se radi o ostavci koja je bila kovertirana u stranci, koju je stranka uputila prema predsjedniku Federacije BiH.

„Na to smo ukazivali i u svom dopisu i dopremijer i smijenjeni ministar Radivojević i ja kad smo dobili dopis od predsjednika Federacije BiH. Tada smo prekinuli sjednicu Vlade i pitali čovjeka je li podnio ostavku, na što je on odgovorio da nije. Tako smo pisano zatražili da se preispita cijeneći kako je predsjednik Federacije doveden u zabludu", kaže Nikšić.

Zaključio je da to očito nije bila zabluda, „već namjera da je predsjednik Federacije instrumentaliziran od onih kojima je cilj da je na ovakav način izazovu."

Komentirajući hoće li Radivojević u budućnosti dolaziti na sjednice Vlade, Nikšić je kazao da je odluka Ustavnog suda veoma precizna i da tu nema dileme.

- Ministar Radivojević će morati zatražiti svoje pravo na Ustavnom sudu ukoliko predsjednik FBiH ne iskoristi presudu Ustavnog suda koja mu je ostavila priliku za častan izlaz, dakle da sam preispita odluku na osnovu odluke Ustavnog suda da bjanko ostavka ne proizvodi pravno djejstvo, da promijeni svoju odluku, naveo je federalni premijer.

Naglašava i to da nema razloga da čeka Budimirovu odluku, jer se jasno izrazio da ne želi da postupi po odluci Ustavnog suda, smatrajući da se Radivojević treba obratiti Ustavnom sudu, što bi, po Nikšićevom mišljenju, trebalo da bude čisto tehničko pitanje.

„Imali smo mišljenje pravnih eksperata iz Evropske unije, te smo se obratili Venecijanskoj komisiji koja bi ovih dana trebala utvrditi svoje mišljenje. Svugdje se u svijetu utvrđuje kako je to praksa nekih totalitarnih sistema i totalitarnih režima i da bjanko ostavka ne poznaje zakonodavstvo", rekao je Nikšić.