Živko Budimir: Izigrani smo od SDP-a

...jasno i nedvosmisleno je za OBN rekao Živko Budimir, predsjednik FBiH. On smatra kako stranke koje bi trebale činiti novu Vladu (SDP, SBB i dva HDZ-a) nemaju nikakav program, ne mare za građane, nego samo da bi sjele u fotelje i provodile svoje interese.
- Predsjednik FBiH ima obvezu brinuti za građane, ali i poštivati demokratske procedure poput poštivanja potpisanih dokumenata. Nikada do sada nisam kršio Ustav FBiH niti sada to radim, jer nova koalicija ne donosi ništa dobro građanima, nego samo sebi, istaknuo je Budimir.

Izigrani od SDP-a

U tom kontekstu, navodi kako su i predstavnici SDP-a, koji sada traže rekonstrukciju, u više navrata naglašavali kako je sadašnja Vlada FBiH najbolja, kako su se sve odluke donosile jednoglasno, itd. Budimir je kategorički kazao kako je SDP izigrao HSP i platformu koju su potpisale četiri stranke.
- SDP je donio odluku o raskidanju platforme, a da većina odredbi nije izvršena, tvrdi Budimir. Priznao je kako su mnogi upozoravali HSP kako će ulaskom u federalnu vlast biti izigrani od SDP-a te da je bilo dobronamjernih, ali i zlonamjernih sugestija. Nadalje, kaže kako SDP nikada nije imao namjeru provesti sporazum o većoj zastupljenosti Hrvata u federalnim institucijama, da nikada neće prihvatiti izmjene zakona kojim će se onemogućiti preglasavanje Hrvata u Vladi FBiH ako HDZ BiH uđe u vlast, kako od alijanse do danas želi birati hrvatske predstavnike.
- HSP i ja osobno nikada nikome nećemo dopustiti da sebi uzima za pravo odlučivati u ime hrvatskog naroda, poručio je Budimir. Također, kaže kako HSP nije bio naivan kada je ulazio u vlast i kako to nije i sada te kako stranku i njega osobno nitko nije uveo u vlast, nego su oni sami donijeli te odluke.
- Upravo smo zbog ovakvih situacija kod ulaska u vlast inzistirali da HSP dobije mjesto predsjednika FBiH, kaže Budimir.

Bez straha

Što se tiče dosadašnjeg rada federalne Vlade, priznaje kako nije do kraja zadovoljan, kako je dosta stvari moglo bolje, ali i on smatra kako je sadašnja vlast mnogo bolja od ostalih. Navodi kako se mora više misliti o ekonomiji i gospodarskom oporavku jer ukoliko se ne realiziraju investicije i potakne gospodarski rast, doživjet ćemo 'grčki sindrom' s mnogo gorim posljedicama.
- Mnogi političari i danas žele zabaviti narod raznim političkim igrama kako bi skrenuli pažnju s pravih problema, kaže Budimir za OBN. Na pitanje novinara boji li se za vlastitu sigurnost, s obzirom da su predstavnici Hrvata u vlastima u prošlosti ubijani jer su vjerojatno nekome smetali, Budimir je kazao kako se ne boji, kako se nije bojao niti kada je krenuo u rat, ali jasno navodi kako svojim stavovima mnogima smeta. Za HSP je ustvrdio kako ima svjetlu budućnost ukoliko povuče prave poteze, a optužbe lidera SBB-a Fahrudina Radončića kako je to ustaška stranka i da u njihovom programu stoji "Hrvatska do Drine", nazvao je notornim lažima.

Pritisci za imenovanje Lidije Korać

Živko Budimir u intervjuu za OBN kazao je i to kako je SDP od njega inzistirao da Parlamentu FBiH predloži Lidiju Korać kao prijedlog za sutkinju Ustavnog suda FBiH. Inače, Korać je i Budimirova bliža rodica.
- S obzirom da su procedure jasne, i kako Korać nije dobila potporu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća ja nisam želio potpisati prijedlog da ona bude sutkinja Ustavnog suda FBiH, pojasnio je Budimir.

Niz sastanaka

Predsjednik Federacije BiH započet će od danas seriju sastanaka s političkim dužnosnicima i predstavnicima međunarodne zajednice. Tako će Budimir u odvojenim susretima razgovarati s predsjednicom Doma naroda Parlamenta FBiH Karolinom Pavlović, s veleposlanikom SAD-a u BiH Patrickom Moonom, predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Denisom Zvizdićem i s predsjednikom HSP-a BiH Zvonkom Jurišićem. Podsjetimo, Budimir je već ranije najavio sastanke s predsjednicima svih parlamentarnih političkih stranaka, čelnicima međunarodnih institucija i predstavnicima EU-a u BiH s ciljem rješavanja novonastale krize vlasti nakon raskola koalicije između SDA i SDP BiH.

Dnevni list