"Živi i mrtvi 2 " ili storija o Željku i Živku

Film 'Živi i mrtvi'
Riječ je o filmu 'Živi i mrtvi' koji prikazuje dvije paralelne priče koje povezuje rat u istom bosanskom kraju, no u razdoblju odvojenom pola stoljeća. O filmu je sve rečeno i malo je onih koji ga nisu pogledali, a sa obzirom da smo u novom stoljeću vrijeme je za snimanje nastavka.

I ovaj puta glavni likovi u filmu bi trebali  biti ustaša i partizan, samo bi za razliku od prvog na kraju ovog svi završili sretni i zadovoljni. "Živi i mrtvi" je akcijskai ratna drama, a ovaj novi film bi se mogao nazvati fantastikom. Kako drugačije nazvati priču o dva čovjeka koji su u ratu bili na suprostavljenim stranama, a i poslije njega oštro su se sukobile  njihove političke opcije.

Željko Komšić čovjek iz sarajevskog solitera pripadnik Armije BiH član SDP-a i Živko Budimir general HVO-a član HSP-a. Nekada su se gledali preko nišana. Jedan se dičio da nastavlja putem Josipa Broza, a drugi je bio čvrsto na poglavnikovom putu. Prije samo nekoliko mjeseci uoči posljednjih izbora general HVO-a prozvao je vojnika Armije BiH da je izdajnik.

Ne prođe od toga mnogo, nađoše se Željko i Živko na istoj valnoj duljini. Kada ih nije mogla spojiti pripadnost istoj vojsci i politici, spojila ih je borba za vlast i fotelje. Željko i Živko  danas imaju malo toga zajedničkog. Zajedničko im je da su na vlast došli prijevarom, i da su na funkcije koje obnašaju instalirali Bošnjaci. Prije nekoliko mjeseci jedan od njih je bio izdajnik, a danas su to obadvojica.

Sasvim dovoljno materijala za film koji bi sasvim sigurno privukao veliku pozornost. U ovoj državi sve je moguće, pa i ova priča o Željku i Živku koja završava hepiendom po njih same, ali ne i po "narod koji predstavljaju".

Ustaše i partizani, Hrvati i Bošnjaci, 40-tih, 90-tih živi kreću u rat, ali na ukletom Grobnom polju svi završavaju - mrtvi. Dvadesetak godina kasnije Ustaše i partizani, Hrvati i Bošnjaci opet kreću u rat, ali ovaj puta završavaju u šeher Sarajevu u udobnim foteljama. Život piše romane, a po njima se snimaju filmovi...

Naslov: Živi i mrtvi 2

Žanr: fantastika
Trajanje: 2010-2014
Zemlja: Bosna i Hercegovina

Uloge: Željko Komšić i  Živko Budimir

Režija: Zlatko Lagumdžija

Scenario: Zvonko Jurišić

Producent: Valentin Inzko

hercegovina.info