Žive li Bošnjaci danas bolje jer su izabrali Komšića?

Milorad Dodik
"Jesu li Bošnjaci danas sretniji, žive li danas bolje, školuju li se bolje zato što su izabrali drugog člana predsjedništva? Ne. Moramo učiniti da se elementi institucionalne ravnopravnosti koje jamči Dayton vrate u okvir ustavnosti" rekao je danas Božo Ljubić, reizabrani predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Glavno vijeće HNS-a održalo je u Mostaru prvu sjednicu u novom zazivu. Poslije sjednice novinarima se obratio Božo Ljubić, predsjednik GV HNS BiH koji je tom prigodom čestitao Svjetski dan slobode medija. Istaknuo je da je pauza u radu Glavnog vijeća bila neočekivano duga zbog zastoja u formiranju vlasti.

Ljubić je podcrtao da je cilj da u radu GV HNS BiH sudjeluju politički relevantne osobe. Osvrnuo se i na natpise u pojedinim medijima da Čović imenuje svojevrsnu Vladu Herceg-Bosne kazavši da je projekt HNS-a mnogo veći od toga.

"Vrlo često se moglo pročitati u medijima da ‘Čović imenuje vladu Herceg Bosne'. HNS je puno više od toga, i GV HNS-a BIH treba definirati strateška stajališta sektora koja će onda biti implementirani preko članova HNS-a u institucijama izvršne vlasti. Sastav Glavnog vijeća je bio i bit će sastavljen od relevantnih osoba u svojim sektorima, temeljem svojih životopisa i temeljem njihove institucionalne pozicije u vladi", istaknuo je Ljubić.

Ljubić je rekao da, s obzirom na to da je HNS dio hrvatske stožerne politike u BiH, u njegovom djelovanju neće biti nikakvih tabua.

"Jedini aksiom kojeg se mi držimo je cjelovitost BiH", naglasio je.

Na pitanje o tome je li HNS odustao od trećeg entiteta, Ljubić kaže da se o "trećem" entitetu nikad nije ni govorilo.

"Mi kao samosvjestan narod nikada ne bi pristali na tercijarnu poziciju. Ono što želim reći je da ovo što mi sada živimo, to je jedan ustavni provizorij koji je predviđen da se mijenja vrlo brzo. Nije promijenjen i danas imamo te posljedice, koje se ogledaju u zastoju formiranja vlasti i mnogim drugim problemima" kazao je Ljubić.

Kako kaže, uvjeren je da bi BiH mogla postati samoodrživa i funkcionalna samo nakon korjenite reforme ustava koja će uključivati i teritorijalno administrativnu reorganizaciju zemlje.

Na pitanje novinara o sporazumu koje su jučer potpisali predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Ljubić kaže da euroatlantske težnje hrvatske politike ne priječe suradnju sa zemljama koje nisu dio tih asocijacija.

"Mi u BiH se moramo odlučiti gdje pripadamo. Vrlo često se kaže da BiH jeste dio Europe, i da teži zapadnim euroatlantskim integracijama. Ono oko čega se mi u BiH moramo odlučiti je da smo mi preslabi i premali da bi bili nesvrstani", rekao je Ljubić./HMS/