Željko Majstorović: Najveće količine padalina u posljednjih 120 godina

Nasip - zaštita od poplave

... zabilježene – istaknuo je klimatolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu Željko Majstorović.

Navodi da prosječna količina padalina za područje istočne i srednje Bosne za svibnju iznosi između 70 i 80 litara.

- Kada kažemo da je za 48 sati u tim dijelovima BiH palo više od 100 litara, pa negdje čak i 150 litara kiše po metru kvadratnom, onda je to stvarno velika suma - istaknuo je.

Također pojašanjava da su obilne kiše koje već nekoliko dana padaju u BiH rezultat ciklona stacioniranog na istoku Srbije koji se vrlo sporo kreće prema istoku, zbog čega smjerom obrtaja donosi hladnje vrijeme te obimne oblačne mase što donose padaline.

Majstorović podvlači da je najizloženiji tim prijetnjama od padalina sjeveroistočni dio BiH, a taj će trend biti zadržan danas i sutra, dok će padaline također zahvatiti i istočni te srednji dio BiH.

- Poboljšanje vremena se tek očekuje za vikend. Bit će i dalje padalina, ali sporadičnih i siromašnijih, ali će biti i sunčanih intervala, dok će temperature lagano rasti. Do tada svi trebamo da budemo na oprezu, sve službe koje su zadužene za to, počevši od Hidrometeorološkog zavoda do civilne zaštite - zaključio je Majstorović.

Kao primjer navodi da je u Sarajevu u proteklih 48 sati palo oko 115 litara kiše po metru kvadratnom, dok je jedino 2012. zabilježena veća količina kada je u glavnom gradu BiH palo 145 litara kiše.

FENA