Željko Komšić: Oduzeo bih Hrvatima konstitutivnost, ali nažalost Bošnjaci ne mogu sami mijenjati ustav

Željko Komšić, Željko Komšić političar, BIH, df bih, Željko Komšić, df bih, bogić bogičević, Željko Komšić, df bih, vlast, df bih, vlast, nametanje vlasti, df bih, Željko Komšić političar, oporba, Željko Komšić političar, račun, skijanje, Željko Komšić političar, BIH, Željko Komšić, Željko Komšić političar, Željko Komšić, BIH, Željko Komšić, BIH, Željko Komšić političar, Željko Komšić
...i u BiH razviti tzv. građansku opcija koja bi na kraju dovela do tog da bi Hrvati i Srbi izgubili sva svoja politička prava i bili svedeni na nacionalnu manjinu u vlastitoj državi...

Komšić je protivnik ZAVNOBiH-a, te onakve BiH kakvu su tada dogovorili, države Srba, Hrvata i Bosnjaka, odnosno da je BiH ni hrvatska, ni srpska ni muslimanska.

Komšić tvrdi da presude Europskog suda za ljudska prava nedvosmisleno govore da one uopće ne mogu biti implementirane a da se prethodno ne odbaci diskriminirajući koncept konstitutivnosti naroda, na kojeg se, što eksplicitno piše u presudama Europskog suda za ljudska prava, moralo pristati uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja.

- Ako želimo biti moderno europsko društvo, mi moramo odbaciti princip etničkog predstavljanja te shodno integracijama u europski pravno - politički okvir, raditi na izgradnji građanske države i građanskog pravnog poretka, naglašava lider DF-a.

- Konstitutivnost naroda bi imala i danas smisla kada bi vrijedio ZAVNOBiH, smatra on navodeci da je isti derogiran.

"Nažalost, dobar dio građanskog političkog spektra još uvijek robuje onim konceptima koji su propali sa padom Berlinskog zida i zazire od zalaganja za građansku državu, u svojoj suštini. Građanske opcije, u nedostatku šire političke vizije nikada se u Briselu nisu jasno založile za građansku državu na principu jedan čovjek jedan glas, niti su institucijama Europske unije stavile do znaja da u Bosni i Hercegovini postoje političke snage koje imaju namjeru da grade europsku, građansku, demokratsku i sekularnu državu, upravo onakvu kakva jest većina članica Europske unije. Zbog svega toga, pristup građanskih stranaka mora biti promijenjen", rekao je Komšić.

Komšić smatra da odustajanje od građanskog principa jedan čovjek jedan glas i znači izdaju referendumskih principa od 1. ozujka.

"Ako su neke nacionalne stranke odustale od prvomartovske građanske Bosne i Hercegovine, što i ne iznenađuje, stranke građanske ljevice nikada od toga ne smiju odustati. Građanska država Bosna i Hercegovina ne smije biti ime za ono što je prošlo nego ime za ono što dolazi. Neka se svi oni koji se tome protive ne pitaju da li iza svega stoji neka skrivena namjera. Nema nikakvih skrivenih namjera. Ultimativni cilj građanske ljevice mora biti evropska građanska država i vladavina demokratske većine", zaključio je Komšić.

Dnevnik.ba