Zdenko Andabak tuži BiH za oko 50.000 KM

Zdenko Andabak tuži BiH za oko 50.000 KM

Na pripremnom ročištu pred Upravnim odjelom Suda BiH, Andabakov odvjetnik Esad Fejzagić je naveo da je njegov klijent tužio BiH zbog petomjesečnog boravka u pritvoru, stodnevnog boravka u kućnom pritvoru, trogodišnje zabrane putovanja i što mu je uhićenjem i optuživanjem za ratni zločin narušen ugled.

Nađa Hozić iz Pravobraniteljstva BiH kazala je da osporava osnove zahtjeva jer je, po njenoj ocjeni, previsok i paušalno opredijeljen.

Na pripremnom ročištu nije rečeno o kom iznosu se radi, a Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je iznos koji traži Andabak potvrđen iz Pravobraniteljstva BiH.

Tom ročištu nije prisustvovao Andabak, a njegov odvjetnik je Sudu i Pravobraniteljstvu predao materijalne dokaze, među kojima su i dvije oslobađajuće presude, te iznio prijedloge za saslušanje svjedoka i vještaka koje je Sud prihvatio.

Dogovoreno je da će Andabak i njegova supruga svjedočiti o posljedicama koje je uhićenje, optuživanje i pritvaranje imalo po njihovu obitelj, dok će Hajrudin Peljto svjedočiti o statusu i ugledu Andabaka kod kolega i prijatelja, a bit će izvršeno i psihijatrijsko i financijsko vještačenje.

Andabak je u jednom predmetu osolobođen optužbi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, te u nasilnom preseljenju srpskog stanovništva, nezakonitom zatvaranju i doprinošenju sustava zlostavljanja na području Livna.

U odvojenom postupku je pravosnažno oslobođen optužbi za zločine počinjene u Grborezima kod Livna. Glavna rasprava u tom predmetu zakazana je za 21. ožujka.

večernji.ba