Zbog vrućine predložena promjena radnog vremena i odijevanja

Temperature/ živa
Ilustracija/Hercegovina.info

... uslijed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na području Federacije Bosne i Hercegovine, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.

Data je preporuka poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom od 12 do 16 sati i njihovog nastavka poslije 16 sati. Ukoliko je rad kod poslodavca organiziran na takav način da je nemoguće primijeniti ovu mjeru, ovo ministarstvo je preporučilo poslodavcima da radnicima koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro.

Također, preporučeno je poslodavcima da za vrijeme trajanja ovakvih vremenskih prilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima s dijagnosticiranim kroničnim oboljenjima, kao i odsustva u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, navodi se u priopćenju Vlade Federacije.

Data je preporuka da ustanove koje s radom počinju u devet sati ili kasnije, prilagode početak radnog vremena ovoj situaciji. ''Pored toga, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama, poduzećima, kao i organima vlasti, te drugim pravnim osobama, kao i adekvatno odijevanje na službenim događajima (sjednice parlamenta, vlade i slično), prilagođeno visokim temperaturama'', kaže se u preporuci Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.