Zbog velikih hladnoća treba skratiti radno vrijeme

Povodom vremenskih neprilika izazvanih niskim temperaturama, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike preporučuje poslodavcima da, u skladu sa Zakonom o zaštiti na radu, provedu posebne mjere zaštite kojima će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika, tako što će skratiti trajanje radnog vremena, ukoliko to proces rada dozvoljava.

Također, Federalno ministarstvo preporučuje poslodavcima da za vrijeme trajanja vremenskih neprilika radnicima omoguće korištenje odsustva s rada u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ukoliko je proces rada organiziran tako da onemogućuje skraćivanje radnog vremena, preporučuje se da poslodavci, ovisno od vrste rada i radnog mjesta, poduzmu potrebne aktivnosti na osiguranju sigurnosti i zdravlja radnika, priopćeno je iz Vlade.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine zahtijeva od poslodavaca da poduzmu dodatne mjere zaštite radnika/ca od niskih temperatura.

Također, pozivaju vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, izdaju upute poslodavcima i da, u slučaju da ovako niske temperature potraju naredna dva dana, proglase stanje elementarne nepogode. Navode da će na taj način biti poduzete neophodne mjere za zaštitu zdravlja stanovništva, a posebno radnika/ca.

''Ukoliko se poslodavci, ali i nadležni organi izvršne vlasti na svim nivoima u Federaciji BiH ogluše o ovaj zahtjev sindikata i ne pokažu spremnost da se zaštiti sigurnost i zdravlje radnika i građana, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine će pozvati sve svoje sindikalne organizacije da poduzmu zakonom dozvoljene aktivnosti'', priopćeno je.

09.01.2017 u 15:19