Zbog terorizma SIPA u Sarajevu uhitili Kenana Kršu!

Kenan Kršo

... osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz člana 202d. stav (2) KZ BiH u vezi sa kraznenim djelom iz člana 201. KZ BiH „Terorizam“.

Dnevni avaz iz izvora bliskih istrazi Tužiteljstvu BiH doznaje da je SIPA u Sarajevu uhitila Kenan Kršu. Podsjećamo, Kršo je prije dva mjeseca na Baščaršiji izazvao incident kada se pojavio u majici sa obilježima Islamske države nakon čega su ga tada sankcionirali pripadnici MUP-a ŽS. Inače, prema podacima sigurnosnih agencija u BiH Kršo se također dovodio u vezu da je u više navrata boravio na sirijskom ratištu.

Podsjećamo, Kršo je krajem siječnja za vrijeme džuma-namaza u džamiji na Staroj Breci izazvao nezapamćen incident, uznemirivši džematlije, kada je verbalno napao imama Muhameda Velića. No nakon tog incidenta nekoliko dana kasnije predao se policiji. Navedena osoba sumnjiči se da je sudjelovala u određenim aktivnostima koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom.

Postupajući po naredbi Suda BiH i Tužiteljstva BiH izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi osumnjičena osoba s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Izvršenim pretresom pronađeno je i privremeno oduzeto vatreno oružje bez odgovarajuće dokumentacije i drugi predmeti.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njom izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužitelja, odlučiti o njenom daljem statusu.