Zbog rezultata općih, SDP potiče prijevremene općinske izbore

SDP, Željko Komšić, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, izbori, koalicija, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Željko Komšić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, MMF, Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić političar, SDP BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sarajevo, SDP BIH, Turska, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, stjepan kljujić, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, Živko Budimir, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Brčko, Slavo Kukić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Valentin Inzko, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, međunarodna zajednica, BIH, Zlatko Lagumdžija, Vijeće ministara BiH, Zlatko Lagumdžija, SDP BIH, kongres, Zlatko Lagumdžija, BIH, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, BIH, Bošnjaci, Senad Avdić, Zlatko Lagumdžija, Zlatko Lagumdžija, Vuk Jeremić, SDP BIH, Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, SDA BIH, Fahrudin Radončić, SBB BIH, Sejdić i Finci, Zlatko Lagumdžija, Vjekoslav Bevanda, Zlatko Lagumdžija, Lijanovići, Zlatko Lagumdžija, branitelj, Koordinacija braniteljskih u
Ohrabreni promjenom odnosa političkih snaga u nekim općinama na ovim izborima, SDP će u narednim mjesecima pokušati progurati opozive načelnika iz SDA, SBiH i drugih stranaka u tim općinama. Sukladno rezultatima lokalnih izbora iz 2008. godine, SDA ima načelnike u 38 bh. općina, a SDP samo u 13.

Prijevremeni izbori

Posljednji izbori su, međutim, pokazali promjenu raspoloženja u mnogim općinama, pa je vrlo vjerojatno da bi na prijevremenim izborima SDP dobio barem petnaestak novih općinskih načelnika. Prva takva promjena već je nagovještena proteklog tjedna, kada je Općinsko vijeće Donjeg Vakufa prihvatilo inicijativu SDP-ovih vijećnika za opoziv načelnika Huse Sušića, kadra SDA. U tome su im asistirali vijećnici Bosanske stranke, a sličnu potporu manjih stranaka, pa čak i nekih dosadašnjih koalicijskih partnera SDA, socijaldemokrati očekuju i u drugim općinama, piše večernji list.

SDP-u je svakako najvažnije preuzimanje preostalih većih gradova s bošnjačkom većinom, a u kojima su trenutačno načelnici iz drugih stranaka. Tako se uskoro može očekivati pokušaj opoziva SDA-ovog načelnika općine Zenica, Husejina Smajlovića. Budući je SDP na ovogodišnjim općim izborima u toj općini osvojio više glasova od SDA, pa je za očekivati da bi njihov kandidat pobijedio i na prijevremenim izborima za načelnika općine. Time bi SDP zaokružio vladavinu regionalnim centrima, jer već ima potpunu vlast u Tuzli i Bihaću, te djelomičnu u Sarajevu.

Rezultati zadnjih izbora govore da je ojačana pozicija SDP-a i u Sarajevu, pa bi na prijevremenim izborima u gradskim općinama Stari Grad i Novo Sarajevo, te u općini Ilidža, vjerojatno pobijedili kandidati SDP-a, čime bi socijaldemokrati u potpunosti zavladali glavnim gradom BiH. U izravnoj opasnosti su načelnička mjesta koje SDA trenutačno drži u općinama Ključ, Gradačac, Doboj Istok, Lukavac, Kalesija, Doboj Jug, Tešanj, Maglaj, Zavidovići, Visoko, Bugojno, Fojnica i Jablanica.

Izborni pobjednik


U svim tim općinama SDP je 3. listopada dobio više glasova od SDA. Na isti način SDP bi mogao iskoristiti i drastičan pad popularnosti Stranke za BiH, te preuzeti načelnička mjesta koje Silajdžićeva stranka trenutačno drži u Goraždu i nekolicini drugih općina. Jasno je da bi pokušaj preuzimanja načelničkih mjesta od SDP-a mogao utjecati i na pregovore o formiranju vlasti na županijskim, entitetskoj i državnoj razini. SDA sigurno neće blagonaklono gledati na ovakve poteze svog budućeg koalicijskog partnera na višim razinama vlasti. Ukoliko, pak, SDP obustavi preuzimanje vlasti u općinama, bit će to samo zbog višeg interesa, a to je čvrsta crveno-zelena koalicija na državnoj i federalnoj razini.