Zbog odšteta poskupjet će osiguranje vozila u FBiH

...dva entiteta i Distrikta Brčko, ali i činjenice da je isplata šteta u FBiH nerealno viša čak i od prakse u susjednim Srbiji i Hrvatskoj. Oblast osiguranja u BiH je čudnovato uređena, pa različita pravila vrijede u dva entiteta, piše večernji list.

Čudna pravila

Čak ni osiguravajuća kuća registrirana u Mostaru ili Sarajevu ne može djelovati u Banjoj Luci, i obratno. Najveći problem za osiguravajuće kuće predstavljaju orijentacijski kriteriji za utvrđivanje visine pravedne novčane naknade nematerijalne štete koje je utvrdio Vrhovni sud FBiH, a sada se najavljuje da bi visina odšteta mogla dodatno rasti. Tako, primjerice, ako se prometna nezgoda s teškim tjelesnim ozljedama dogodi u Banjoj Luci u Republici Srpskoj te se utvrdi stupanj umanjenja opće životne aktivnosti za 55%, bolovi i strah jakoga intenziteta kao i naruženost srednjeg stupnja koja je lako uočljiva svima a štetnik je osiguran u nekome od federalnih osiguravajućih kuća dok oštećeni, primjerice, ima prebivalište u Brčkom, gotovo dvostruko veći iznos odštete platiti će osiguravajuće kuća iz Federacije. Oštećeni može zatražiti da se postupak vodi u Sarajevu zbog čega će dobiti 49.300 maraka, dok bi u Brčko Distriktu ostvario novčanu naknadu od 37.730 maraka, dok bi za isti slučaj pred sudovima u RS-u odšteta iznosila 23.460 maraka. I među drugim naknadama vlada sličan odnos. Za slučaj smrti u federaciji se izdvaja 20.000, u RS-u 12.000 a u Brčkom 7.900 maraka. U slučaju pak duševne boli za naročito teške invalidnosti bračnog druga u Federaciji BiH se izdvaja oko 20.000 maraka a u Brčkom 4.400 maraka. Međutim, još drastičniji primjer koji ukazuje na utemeljenost navoda osiguravatelja da se kao imperativ nameće obveza studioznog pristupa kada se usporedi isplata šteta u Federaciji, Republici Hrvatskoj i Srbiji. Za duševne boli za smanjenje životne aktivnosti u Federaciji BiH se plaća 38.500 u Hrvatskoj 30.000, a u Srbiji samo 15.400! Istodobno se u Hrvatskoj plaća 205 eura za premiju osiguranja, a u Federaciji 263 maraka dok u Srbiji iznosi 103,00 eura.

Više neregistriranih

Ako se uzme i obzir visina plaća kao i broj nezaposlenih, jasno je da nema mjesta povećanju odredbi naknada, nego dapače smanjenja. Radi obveza plaćanja značajno većih iznosa odštete u oblasti obveznog osiguranja doći će do značajnijeg povećanja premije. To bi svakako, po sustavu spojenih posuda, imalo za posljedicu izravan utjecaj na standard 500.000 građana F BiH koji u svojem vlasništvu posjeduju motorno vozilo koje podliježe obvezi zasnivanja ugovora o osiguranju. Posljedice povećanja premije su i daljnje povećanje broja neosiguranih i neregistriranih vozila koja se kreću cestama unutar Bosne i Hercegovine.